EU namenila više od 20 miliona evra za vladavinu prava u Srbiji

BEOGRAD

Vladavina prava je jedna od najvažnijih tema u pregovorima Srbije i Evropske unije, a direktnu korist od reformi u ovoj oblasti imaće građani Srbije, poručeno je na predstavljanju projekta “EU za vladavinu prava” u Palati Srbija.

Evropska unija izdvojila je 20,8 miliona evra za pomoć Srbiji u oblasti reformi vladavine prava, što uključuje borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, unapređenje osnovnih prava, jačanje tehničkih kapaciteta za poglavlja 23 i 24, ali i unapređenje nezavisnosti pravosuđa.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre ponovio je poruku sa nedavnog Samita u Tirani – EU je u potpunosti posvećena integraciji Zapadnog Balkana u svoju porodicu. On ističe i da je istovremeno potvrđena i važnost vladavine prava za ovaj proces. 

“I ne samo za samo pristupanje EU: reforme u vladavini prava su ulaganje u direktnu korist građana. One se, između ostalog, odražavaju na pravosuđe, osnovna prava, slobodu izražavanja, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i stoga su od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo i ljude u njemu da imaju kvalitetan život, pravične i jednake mogućnosti i sigurnost, ali i za ekonomiju. i njene kompanije da planiraju siguran povraćaj svojih investicija i napora”, kaže ambasador Žiofre.

Srbija nastavlja rad na unapređenju oblasti vladavine prava uz podršku evropskih partnera, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić. 

“Vladavina prava je važna tema ne samo zbog evropskog puta Srbije, već i zbog boljeg kvaliteta života građana i građanki, jer dostupnost pravdi, efikasnost sudova, kao i borba protiv kriminala i korupcije na direktan način utiču na kvalitet života. Ustavni amandmani onemogućavaju bilo kakvu percepciju uticaja političara na sudstvo, jer političari ne biraju sudije, već ih biraju druge sudije, a omogućena je i samostalnost tužilaštva”, navodi premijerka Brnabić.

U sprovođenju projekata u okviru paketa pomoći za vladavinu prava u Srbiji učestvuju i zemlje članice Evropske unije – Nemačka,  Austrija, Litvanija, Italija, Holandija i Španija.

Ambasadori Nemačke, Austrije i Španije zahvalili su se Vladi Srbije i Evropskoj uniji na zajedničkom radu u sprovođenju reformi u Poglavljima 23 i 24, a kao veoma važno vide to što će eksperti iz njihovih zemalja moći da razmene iskustva sa ekspertima iz Srbije.

Ambasadori su naveli i da će kroz ovaj projekat stručnjaci iz zemalja članica svoja iskustva podeliti sa srpskim kolegama i na taj način, između ostalog, učiniti da institucije i državni organi budu spremni da efikasno sprovode sve ono što se od Srbije očekuje u oblasti vladavine prava, a u okviru njenog evropskog puta. 

Pored zemalja članica EU, u sprovođenju projekta i jačanja vladavine prava u Srbiji učestvuju i međunarodne organizacije – Savet Evrope, OEBS i UNOPS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare