Otvoren sajam zapošljavanja

NIŠ

 

U Oficirskom domu u Nišu otvoreni su specijalizovani Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije. Ovom prilikom se predstavilo tridesetak kompanija koji imaju potrebu za oko 150 radnika  i to pretežno zanimanja iz oblasti informacionih I komunikacionih tehnologija, elektronike, mašinstva i ostalih zanimanja   naprednih tehnologija.

Sajmovi se tradicionalno organizuju u okviru programa niškog Foruma naprednih tehnologija koji je otvoren juče a organizovala ih je Nacionalna služba zapošljavanja. Ovo je jedinstvena prilika da se nezaposleni koji traže poslove predstave poslodavcima I predaju svoje prijave I radne biografije a poslodavci dodju do potrebnih kadrova.

Na Sajmu profesionalne orijentacije učestvuju srednje, više škole i fakulteti, obrazovne ustanove koje imaju značajnu ulogu u obezbeđivanju adekvatne strukture ljudskih resursa.

Sajam su otvorili gradonačelnik Darko Bulatović I predstavnici Ministarstva prosvete, rada I Nacionalne službe zapošljavanja.

“ Iz godine u godinu sve je veći broj kompanija koje u Nišu iskazuju potrebu za kadrovima, svesni da je Niš univerzitetski grad I školuje ljude po savremenim programima I u skladu sa potrebama Tržišta rada. Verujem da je ove godine potražnja za niškim IT stručnjacima velika jer jer nekada grad  elektronike prešao na stazu puta ka gradu naprednih tehnologija”, rekao je prilikom otvaranja gradonačelnik Darko Bulatović.

Za poslednjih devet meseci na području Srbije uposleno je oko 200 000 ljudi. Tome doprinose sajmovi zapošljavanja, kazao je direktor Nacionalne službe zapošljavanja Zoran Martinović.

“ Imamo pokazatelje koji govore u prilog tome da je ova mera zaista efikasna jer je ove godine oko 1600 poslodavaca učestvovalo na sajmovima zapošljavanja I popunjeno oko 10.000 radnih mesta. Ta lica se zaposle neposredno nakon sajma ili u  nekom periodu od šest meseci . Beležimo efekat od oko 20 posto zapošljavanja od ukupnog broja lica koji učestvuju na sajmovima.” kaže Zoran Martinović.

U Nišu je ove godine prvi put da se broj nezaposlenih smanjio na ispod 30.000. U narednih nekoliko godina posao bi u Nišu trebalo da dobije oko 7000 ljudi.

“ U odnosu na isti period prošle godine ovaj broj nezaposlenih je smanjen. Imamo oko 28 ipo hiljda nezaposlenih koji su na evidenciji Fonda za zapošljavanje što predstavlja značajno smanjenjenja. Svakako da to nije dovoljno I  dalje je nezaposlenost jedan od najvećih problema koji muče naše sugrađane” rekao je gradski većnik Mihajlo Zdravković.

Vlada republike Srbije utvrdila je nacionalni plan zapošljavanja koji podrazumeva I dodatnu edukaciju.

“Lica koja traže posao edukuju se u pravcu kako da traže posao , kako da nauče da apliciraju za posao, zatim dodatne obuke radi sticanja novih znanja I veština a poslodavci da bolje definišu svoje potrebe “ rekao je Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva za rad.

Grad Niš je ove godine za prekvalifikaciju kadrova I zapošljavanje izdvojio oko 30 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare