Otvoren Sajam lekovitog, začinskog i ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda

VRANJE

Na trgu Staniše Stošića u Vranju gradonačelnik Slobodan Milenković otvorio je prvi Međunarodni sajam lekovitog, začinskog i ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda.

Ovaj sajam Grad organizuje prvi put u cilju dodatnog razvoja poljoprivrede kroz animiranje postojećih i novih preduzetnika, rekao je Milenković.

„Njihovo učešće u ukupnom ekonomskom razvoju ovog kraja je od velikog značaja, a bilje i njegova upotreba zastupljeni su u tradicionalnoj kulturi našeg naroda. Zajedno sa pčelarstvom javlja se kao pozitivna tendencija domaćeg agrara, a organska poljoprivreda sa fokusom na lekovito i začinsko bilje predstavlja unosnu privrednu granu. Lokalna samouprava pored podsticaja u sektoru pčelarstva, od ove godine daje subvencije i za cvećarstvo. Veliko interesovanje za Međunarodni pčelarski sajam jugistočnog Balkana koji se u Vranju organizuje tri godine zaredom, uverava nas da postoji potreba i za jednim ovakvim događajem. Iskreno se nadam, da će ovo biti samo jedno u nizu druženja, razmene ideja i iskustava u periodu pred nama“, rekao je gradonačelnik.

Prethodnih godina uloženi su napori da se ojača poljoprivredna proizvodnja, kako biljna, tako i stočarska, istakao je na otvaranju Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Želimo ne samo da se podižu nove plantaže i da povećavamo izvoz sirovog aromatičnog lekovitog bilja, već i da osnažimo preradu kroz izgradnju pogona za sušenje, destilaciju, proizvodnju eteričnih ulja“, rekao je on.

U okviru sajma, održavaju se predavanja stručnjaka o značaju i odgajanju lekovitog bilja i pčelinjih proizvoda.

Sajmu su prisustvovali i predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije dr Rodoljuba Živadinovića i predsednik Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“ iz Sokobanje Nebojša Stanojević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare