Otvoren Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana  

VRANJE

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Velimir Stanojević, u subotu je u Vranju otvorio Peti pčelarski sajam Jugoistočnog Balkana. U Sporskoj hali, osim ovog, priređenjeni su i Treći međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda i Prvi sajam ženskog inovativnog preduzetništva. 

Otvarajući sajam Stanojević je rekao da se resorno ministarstvo u prethodnom periodu trudilo da se pčelarima pomogne u smislu subvencija i podsticaja.  

„Pčelarska porodica je najorganizovanija asocijacija u sektoru poljoprivrede i može poslužiti kao primer udruživanja i drugima. Pčelarstvo u Srbiji napreduje i drago mi je da je sve više mladih ljudi koji su nosioci pčelarske proizvodnje i suguran sam da ima perspektivu“, istakao je Stanojević.  

On je rekao da je od početka prisutan na ovom sajmu i da  primećuje da je iz godine u godinu bogatiji ne samo po broju posetilaca, već i u pogledu sadržaja i svega što prati sajamsku manifestaciju. 

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je govorio o značaju održavanja ovakve manifestacije. 

„Od pre tri godine Sajmu pčelarstva pridodali smo i Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda, a od ove godine i Prvi sajam ženskog inovacionog preduzetništva. Ovakav koncept jedne sajamske manifestacije nije slučajan. Znamo da je pčelarstvo specifična grana, jer osim interesa i mogućnosti da zaradi čovek, pre svega, pokazuje veliku ljubav prema pčelama i pčelarstvu. Sve to neodvojivo je od ljubavi prema prirodi, jer da bi smo imali kvalitetan med i pčelinje proizvode moramo imati zdravu i nezagađenu prirodnu sredinu, kao glavni resurs za sve pčelinje proizvode. Gajenje i prikupljanje lekovitog i začinskog bilja, kao i ukrasnog bilja takođe je nemoguće bez ljubavi prema prirodi“, istakao je gradonačelnik. 

Milenković je dodao da će Grad Vranje podržati svaku inicijativu koja će značiti unapređenje ne samo pčelastva i proizvodnje začinskog i lekovitog bilja, već i svih ostalih grana poljoprivrede. To smo radili i do sada kroz brojne subvencije za registrovane poljoprivredne proizvođače, kao i kroz korišćenje sredstava iz Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede. 

„Bićemo spona  proizvođeča sa resornim ministarstvom i njegovim institucijama, kako bi oni mogli da koriste sve pogodnosti koje država nudi“, rekao je gradonačelnik. 

Prisutnima su se obratili i Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje dr Jovan Tucakov iz Sokobanje, dr Rodoljub Živadinović, predsesdnik SPOS –a i Snežana Nedeljković, koordinatorka projekta „Preduzetništvo – način života“.  

Ova manifestacija osim prodajnog ima i edukativni karakter, tako da su tokom održavanja predviđena brojna predavanja. 

Vrata sajma otvorena su do 19 sati. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare