Otvoren novi pogon “Leonija” – posao za još 1123 radnika

NIŠ

Uz prisustvo velikog broja građana Niša, predsednika Srbije Aleksandra Vučića I potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović danas je u Nišu otvoren pogon “Leonija”, fabrike u kojoj se izrađuju kablovi za automobile marke  BMW i pod čijim će krovom posao  do kraja 2019. naći 2200 ljudi. U ovom novom pogonu radiće 1123 radnika.

Generalni direktor “Leonija” Klemens Saks pozdravio je predsednika Vučića , gradonačelnika Niša I sve prisutne I rekao da  je otvaranje novog pogona u Nišu veliki trenutak za kompaniju.

“Sve što smo uradili prethodnih meseci velika je stvar. Prošle godine je ovde bilo zasađeno povrće, a sada je velika fabrika”, rekao je Saks i podsetio da je za ovu investiciju 2016. godine potpisan Memorandum sa Vladom Srbije.

Kako je objasnio, uz 20.000 kvadratnih metara pogona, fabrika obuhvata i 5.000 kvadrata pomoćnih prostorija, menzu, a radnici imaju odlične uslove za rad.

“Proizvodnja se radi ručno i zahteva puno radne snage. Tako će biti i u budućnosti i zato je važno da uradimo sve najbolje za naše zaposlene i uslove u kojima rade”, rekao je Saks.

– Bićemo najveći proizvođači i dobavljači, ali je za mene mnogo važnije, što je inače moto naše kompanije, da budemo najbolji poslodavac u Srbiji – poručio je Saks. On se pohvalio da je niška fabrika “lansirala” jedinstven dizajn kantina za zaposlene u celoj Leoni Grupi.

Investicija “Leonija” u fabriku u Nišu značajna je za samu kompaniju i rast njenog poslovanja, a naročito za razvoj srpske ekonomije, poručio je u Nišu član Borda direktora “Leoni” grupe” Martin Štutem.

Klijenti za koje “Leoni” radi su zadovoljni,  te otuda je razumljivo proširenje fabrike. To je znak za Srbiju da će ta kompanija ostati glavni strani investitor i otvoriti još radnih mesta.

Fabrike u Prokuplju i Malošištu, dobro rade, kao i da je kompanija dobila veliku podršku države i lokalne samouprave, što je i bio razlog za otvaranje trećeg pogona u Nišu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je podsetio da se u poslednjih nekoliko godina otvaraju fabrike u tom gradu, da će ih biti još u narednim godinama, za razliku, kako je rekao, od perioda kada su se frabike u Nišu zatvarale, prodavale u bescenje, plate nisu isplaćivale, a radnici ostajali bez posla.

Država je pomogla otvaranje pogona otkupom zemljišta za izgradnju i isplatom subvencija toj kompaniji, rekao je gradonačelnik I dodao da su grad i država obezbedili su po polovinu sredstava potrebnih da se komunalno opremi prostor preko puta Kazneno-popravnog zavoda, na kome je „Leoni“ podigao fabriku.

“Danas sa Vladom gradimo nove fabrike, otvaramo radna mesta, ponovo se Nišlije zapošljavaju”, rekao je Bulatović.

Dodao je da će nove fabrike obezbediti porodicama u Nišu budućnost, dok će budžet grada samo od poreza na zarade prihodovati direktno 100 miliona dinara, od čega će se finansirati rešavanje komunalnih problema i socijalna davanja. Gradonačelnik Darko Bulatović je rekao da će u Nišu do kraja godine, pored „Leonija“, pogone otvoriti i kompanije „IMI“, „Cumtobel“ i „Džonson elektrik“, a ukupan broj novih radnih mesta u tim kompanijama iznosiće oko 7.000.

“Za grad Niš to će značiti povećanje budžetskih prihoda u narednim godinama od nekoliko stotina miliona dinara, s obzirom na to da preko 50 odsto budžetskih sredstava grada čine prihodi od poreza na zarade,” izjavio je Bulatović.

Leoni Rajmers iz Ambasade Nemačke u Srbiji prenela je čestitke ambasadora te zemlje Aksela Ditmana. Ona je kazala da reforme koje je sprovela Vlada menjaju ekonomiju Srbije nabolje, što se vidi po sve većim ulaganjima stranih kompanija a “Leoni” ilustruje sve bolju ekonomsku saradnju Nemačke i Srbije.Ona je kazala da u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju 44.000 ljudi, dok su nemačke investicije u Srbiji od 2000. godine dve milijarde evra.

Rajmers je kazala da će Nemačka nastaviti da podržava evropski put Srbije.

U novi pogon fabrike “ Leoni” uloženo je oko 22 miliona evra.

Predsednik Vučić je rekao da je “ Leoni” uspeh, jer veruje u Srbiju, a postaće I največi poslodavac u zemlji. On se zahvalio kompaniji na tome što u Srbiju uz poslove  novac donose i radne navike, etiku, predanost i znanje. Istakao je da se stiče svest “ da nema malog i nevažnog posla, već  da moramo da damo sve od sebe čime god se bavimo”

Citirao je Martina Lutera Kinga koji je rekao “ da I ako čistiš ulice moraš to da radiš na isti način kao što je Mikelanđelo pravio skulpture, Betoven komponovao muziku”

“ Moramo da damo sve od sebe, da naučimo da u svakom poslu damo sve od sebe, jer nam je taj dodatni napor potreban da budemo uspešni I da se popnemo na sam vrh uspešnosti. Do vrha se penje preko litica, provalija, trudom, radom I naporom, istakao je Vučić

Vučić se u fabrici sastao sa rukovodstvom “Leonija”, a zatim je obišao pogon i razgovarao sa zaposlenima.

“Leoni” je samo u prošloj godini imao prihod od 4,9 milijardi evra od prodaje, dok je u Srbiji u 2017. ostvario izvoz u vrednosti od 145 miliona evra i nalazi se na listi deset najvećih izvoznika u Srbiji za proteklu godinu.

Vrednost dosadašnjih investicija u Srbiji ove kompanije iznosi 75 miliona evra, a do sada su zaposlili više od 6.000 radnika u našoj zemlji.

“Leoni” je prvu fabriku u Srbiji otvorio u Prokuplju 2009. godine, zatim drugu 2014. u Malošištu u opštini Doljevac, a prošle godine u Nišu.

Kada sledeće godine završi izgradnju nove fabrike u Kraljevu, ovaj proizvođač optičkih vlakana i kablova postaće najveći poslodavac u Srbiji sa više od 11.000 zaposlenih.

Kompanija “Leoni”, čije je sedište u Nirnbergu, u Nemačkoj, ima 93 fabrike u 31 zemlji.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
hunter
hunter
6 godine pre

Slika se sa jadnicima koji moraju da rade ceo svoj vek da bi zaradili njegov mesecni harac