OTVOREN NOVI CENTAR ZA SMEŠTAJ IZBEGLICA

PREŠEVO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjoristal otvorili su danas u Centru za prihvat migranata u Preševu renovirane prostorije u kojima će 650 izbeglica moći duže da borave tokom zimskih meseci.
Vulin je rekao da mgranti ovde tokom zimskih meseci mogu da ostanu koliko god je potrebno.
„Pored toga ovde u Preševu imamo i veće kapacitete, ove kućice, zatim velike zagrejane šatore. Ovo je prva faza, a u drugoj će biti još smeštajnih kapaciteta”, rekao je Vulin idodao da da Srbija sada na svojoj teritoriji može dnevno da smesti u zagrejanim prostorijama oko 6.000 migranata.
U poslednje dve nedeljekroz Prihvatni centra u Preševu dnevno prodje izmedju 3.000 i 4.000 migranata što je dva puta manje u odnosu na pre mesec dana.

“Sada je značajno opao broj migranata. Taj broj nije mali, naravno, ali mi smo navikli na daleko veći broj. To su stvari koje ne zavise od nas. Šta je Evropska unija dogovorila sa Turskom i na koji način se njihov sporazum sprovodi je nešto na šta mi ne možemo da utičemo, a on očigledno direktno utiče na broj migranata koji ovde dolaže”, rekao je Vulin.
On je ponovio da je Srbija spremna i ako tokom zime dođe do priliva većeg broja migranata i da se pripremaju i rezervni smeštajni kapaciteti.
“Srbija treba da bude ponosna na ono što je dosad uradile za migrante i kako je do sada radila sa migrantima. Norveška će uvek da pomogne i veliko je zadovoljstvo što smo danas ovde i što smo uspeli da ovo zajedno ostvarimo”, rekao je ambasador Norveške.
Prostorije se nalaze u renoviranoj fabričkoj hali bivše Duvanske industrije.
Sem prostorija za smeštaj izgrađeni su toaleti, kabine sa tuševima, kao i toaleti za invalide i prostorije za smeštaj majke sa decom.
Izgradnju prostorija za trajniji smeštaj migranata u Preševu pomogla je Kraljevina Norveška, koja je do sada direktno dala 3,2 miliona evra za pomoć migrantima, a još toliko preko raznih humanitarnih programa.
Nakon Centra u Preševu, Vulin i ambasador Norveške obišli su i novi kamp u Miratovačkom polju, na samoj granici sa Makedonijom.

U tom kampu kontejnerskog tipa obavlja se prva kontrola migranata kada uđu na teritoriju Srbiju.

U kampu na granici sa Makedonijom migranti dobijaju prve obroke i medicinsku negu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare