Otvoren Festival “Nauk nije bauk 11”

NIŠ

Da nauka zaista nije bauk već interesantna edukacija uz igru pokazuju neobični eksperimenti koje posetioci mogu uživo videti na Festivalu “ Nauk nije bauk 11”, koji je danas otvoren na Elektronskom fakultetu u Nišu. Uz to mogu da nauče  kako funkcioniše mozak, da se upoznaju da biljem koje leči ali i da vide  gljive koje jedu plastiku. Preskačući vreme posetioci mogu da razgovaraju putem četa sa Milenom Ajnštajn,  Mihajlom Pupinom, sa Vukom Karadžićem,  i mnogim drugim naučnicima iz “davnih vremena”, ali i da razgovaraju na nekoliko jezika. Sve to na jednom mestu, danas i sutra, koliko Festival traje.

Organizator ovog festivala, kao i prethodnih godina, je Gimnazija Svetozar Marković iz Niša.

„Svih ovih 11 godina grad je stajao uz Gimnaziju „Svetozar Marković“ uz mlade, talentovane, đake, a evo koliko danas smo dogovorili da već 12. festival bude podržan sa sto posto većim budžetom čime pokazujemo da zaista pružamo punu podršku mladim da imaju budućnost, da budu podržani i da se bave obrazovanjem i naukom, ali i da se zaposle i da mogu da žive od svog rada, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je zvanično otvorio 11. Festival „Nauk nije bauk“.

Otvaranju festivala koji se tradicionalno održava na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu prisustvovao je i Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša, predstavnici organizatora i suorganizatora festivala kao i donatori koji pomažu da ovaj festival živi.

„Da grad brine o mladim stučnjacima i talentima potvrđuje i to da Festival otvaramo u prostorijama Startap centra koji je izgrađen u zadnjih godinu dana, izgradnja Naučno tehnološkog parka napreduje po planu, a 6.juna ćemo položiti kamen temeljac za novu zgradu Elektronskog fakulteta i verujem da ćemo u toku leta krenuti i sa završetkom studentskog doma na Gradskom polju. Grad posle dužeg vremena mnogo sredstava izdvaja i ulaže i zajedno sa državom pružamo podršku mladim talentovanim đacima i studentima i stvaramo da oni u našoj zemlji i našem gradu imaju budućnost i perspektivu“, naglasio je gradonačelnik Darko Bulatović.

Dr Marjan Mišić, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu kaže da su ove godine morali da smanje  broj učesnika i programom su ograničeni na 50 izlagača.

“Ove godine je programski odbor tragao samo za krajnje inovativnim postavkama i konceptima koji obećavaju. Dominira IT tehnologija i to je nešto što je u fokusu ne samo kod nas već i u svetu, ali pored toga ima jako zanimljivih projekata iz oblasti održivog razvoja, ekologije, primenjene hemije i biologije što je jako važno jer na taj način naše učenike obavezujemo da misle inovativno i da stiču funkcionalno znanje“.

U okviru festivala održava se i Ted-ed konferencija, u subotu od 10 do 17 sati, u Startap centru.

Festival je za posetioce otvoren od 10 do 19 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare