Jana Maksimović i kompozicija „Zajedno“ pobednici „Majske pesme“

NIŠ

Kompozicija “Zajedno” koju je otpevala Jana Maksimović iz Beograda proglašena je za najbolju kompoziciju u celini na 45. Majskoj pesmi. Muziku, tekst i aranžman napisao je Ognjen Cvekić. Po oceni stručnog žirija druga nagrada je pripala Petru Ranđeloviću koji je otpevao kompoziciju “Plavo oko”, a treću nagradu su podelili Marko Mitić sa pesmom “Budi to što jesi” i Sara Simić sa pesmom “Da mi je”.

Osim stručnog, nagrade je dodalio i Dečiji žiri, a po njihovoj oceni prvo mesto je pripalo Sari Simić, druga je Bojana Srdanović sa pesmom “Pazi, pazi”, a trećeplasirana je Vera Pajić sa pesmom “ Plavi svet”.Lazaru Marinkoviću je pripala nagrada za scenski nastup, a za inovaciju u dečijoj pesmi nagrađen je Đorđe Marković.

Manifestacija je  je sinoć održana u Domu vojske u Nišu. “Majska pesma jedan od najstarijih dečjih festivala na Balkanu.  U kontinuitetu se održava od 1974. godine do danas .

„Ovo je najstariji je festival na ovim prostorima. Do sada  je izvedeno preko 700 kompozicija. Svoje prve korake mnogi uspešni umetnici, pevači , izvođači su ostvarili baš na ovom festivalu. Najznačajniji kompozitori koji prave kompozicije za decu su obeležili Majsku pesmu.  Vojkan Borisavljević je bio umetnički direktor davne 1978. godine. Rade Radivojević  je jedan od osnivača Majske pesme uz Bogdana Stankovića. Radosav Grajić, Minja Subota , Jovan Adamov su takođe učestvovali sa svojim kompozicijama na Majskoj pesmi. Danas imamo mnogo kompozitora i tekstopisaca iz Niša“, rekla je Sandra Petković, direktor Dečjeg kulturnog centra koji je organizator Festivala.  

Na festivalu je izvedeno ukupno 15 kompozicija. Bilo je  18 izvođača od čega dva dueta. Kompozicije su namenjene deci osnovnoškolskog uzrasta, od osam do 15 godina. na festivalu je učestvovalo i sedam kompozitora koji nisu sa teritorije Niša i šest izvođača koji nisu iz Niša. Izvođači su iz Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Donjeg Milanovca, Kraljeva, Leskovca i Niša. „Najveći broj kompozitora  i izvođača je iz Niša. Ovo je pre svega niški ali konačno vraća republički karakter a namera nam je da postane i internacionalni festival jer, deca grada Niša i čitave republike to i zaslužuju“, dodala je  Sandra Petković, direktorka Dečjeg kulturnog centra Niš.

Bojan Mladenović umetnički direktor Festivala „Majska pesma“ kaže da je priprema za Festival trajala tri meseca.

„  Ove godine smo se potrudili da maksimalno izađemo u susret deci, da napravimo festival koji će biti njima interesantan, pre svega. Deca u današnje vreme imaju malo drugačiji ukus od nekadašnje dece. Na žalost ne slušaju više one stare dobre pesme koje je pevao Dragan Laković. Zato smo izabrali pesme  koje pevaju i vole današnje generacije, i vodili računa da to ne bude na uštrb umetničke vrednosti pesama.  Mislim da smo uspeli u izboru pesama. To vidim po prvim reakcijama“ rekao je Bojan Mladenović.

Specijalni gost ovogodišnje Majske pesme je Andrija Jo.

„I ovaj izbor voditelja je znak da smo krenuli u susret deci, jer današnja populacija dece dosta prati you tube kao medij a Andrija Jo je jedan od najpopularnijih jutjubera na ovim prostorima, čije klipove i pesme vole današnje generacije i koji ima milionske preglede“.

Četrdeset petu po redu Majsku pesmu je u ime Grada Niša otvorila pomoćnica gradonačelnika Niša Marina Kostić.

„ Grad Niš iz godine u godinu podržava ovu manifestaciju kao krunski rad Dečjeg kulturnog centra u Nišu. Ponosimo se ovom manifestacijom“ rekla je Marina Kostić i dodala „Svi mora da doprinesemo usmeravanju naše dece pravim vrednostima, kulturi, umetnosti i znanju, kao što je ovaj Festival.  Bodrimo našu decu i večeras i u budućnosti a Grad Niš će to činiti i nadalje prema svim svojim ustanovama“ .

Takmičari su uložili veliki trud ali su za svoj trud dobili i velike aplauze.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare