Otvoren Centar „Dolina Pčinje“

VRANJE

U okviru manastira Sveti Prohor Pčinjski, vranjska eparhija je u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije otvorila Centar za posetioce predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“.

Centar je namen svim posetiocima, a posebno učenicima osnovnih i srednjih škola. Oni će imati priliku da ovde nešto više saznaju obiljnom i životinjskom svetu sa ovog područja.

„U okviru zaštićenog područja na 2.606 hektara prisutno je preko 140 vrsta ptica, nekoliko stotina vrsta biljaka, dosta sisara, vodozemaca i gmizavaca  Više od polovine zaštićenih vrsta vodozemaca i gmizavaca nalazi se upravo u Dolini Pčinje, a najkarakterističnije vrste u ovom području su ptice Bela kanja i Crvenoglavni svračak, kao i Grčka kornjača, kaže rukovodilac predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“, Igor Aleksić.

U centru su izloženi preparirani divlja svinja i vuk, ali i sitne životinje zec, jazavac, veverica, kao različite vrste ptica.


U prisustvu predstavnika gradske vlasti Vranja i drugih gostiju vladika Pahomije, episkop vranjski osveštao je prostorije novootvorenog centra.

Podsetio je da je Sveti Prohor zaštitnik životinja, jer je srna koju je lovio vizantijski car Roman Diogen, pobegla kod njega kako bi našla zaštitu. Car Diogen je kasnije podigao manastir posvećen Svetom Prohoru.

Predeo izuzetnih odlika je zaštićen 1996. godine, a od 2003. njime upravlja Eparhija vranjska.

“Otvaranjem i izgradnjom Centra za posetioce učinićemo veliki doprinos i omaž zaštiti prirode, očuvanju prirode, očuvanju ovog izuzetnog prirodnog dobra, jedinstvenog po svojim prirodnim, duhovnim i kulturnim vrednostima“, rekla je načelnica Odeljenja za prirodna dobra Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Dragana Ostojić.

Ona je dodala da se izuzetnost ovog predela ogleda se i u tome što 80 posto površine predstavlja privatnu imovinu, što je vrlo retko. To je potvrda da svest o zaštiti prirode postoji i da je velika.

Dolina Pčinje je jedino zaštićeno dobro koje je pod upravom Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije vranjske.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare