Otvoren 54. Niški sajam knjiga

NIŠ

 

Pesnik, esejist i leksikograf, urednik Rečnika srpskog književnog i narodnog jezika,  Milosav Tešić svojom besedom svečano je otvorio 54. Niški sajam knjiga u Hali „Čair“.

Tešić se u govoru osvrnuo na negativne posledice „nadolazeæeg globalizma“ i neoliberalnog pogleda na svet, koje posebno pogaðaju male narode.

Akademik je naveo da je vidljivo na svakom koraku da je prava, dobra knjiga „izložena sve većem pritisku elektronskih informacionih sistema, koji stvaraju utisak da su u tom virtuelnom svetu kreatori nečega što je već iskreirano. “ Neretko su ti sistemi toliko vešti da se svojim korisnicima zavlače pod kožu i počinju da upravljaju njima kako im se prohte”, rekao je on.

Knjiga kao jedan od najplemenitijih i najdugoveènijih civilizacijskih izuma ipak opstaje, a njen opstanak, prema reèima akademika, zavisiæe i od stepena uklopivosti trgovaèkog i književnog interesa. On je istakao da je neophodno da se sačuva ćirilično pismo jer jer je ono srspki identitet.

– Moramo da sačuvamo ćirilicu jer je to pismo na kojem su pisali Sveti Sava I Stefan Prvovenčani.To je naše nacionalno pismo i ne smemo da ga potiskujemo. Svedoci smo da na sve strane u Srbiji možemo da vidimo da latinica dominira u odnosu na ćirilicu – rekao je Tešić.

On je je istakao da nije protiv upotrebe latinice, ali da je ćirilično pismo zalog daljeg kulturnog razvoja. On je pozvao izdavače da, zarad očuvanja ćirilice, ujednačeno štampaju dela na ćirilici i latinici.

Više od 80 izdavačkih kuća ponudilo je čitacima svoja izdanja. Po broju izdavača , kako kažu organizatori, uspešniji je od predhodnog.

Na otvaranju Sajma knjiga nastupila je  dvanaestogodišnja Anabela Mitić, polaznica škole etno-pevanja Snežane Spasić, koja je izvela dve srpske pesme.

Srđan Savić direktor Niškog kulturnog centra , organizator Sajma knjiga rekao je da ova manifestacija nije samo  tržišna,  i nije zarada, koja je bitna za izdavače da bi mogli da izdaju nova izdanja, organizatora da organizuje I naredne manifestacije, već značajan događaj u oblasti kulture gde treba da se istaknu presudne vrednosti umetnosti pisane reči”

Vrata Sajma koji se održava pod motom “ Pohvala knjizi” biće  otvorena do 29. Novembra Posetioci će od d 10 do 20 sati moći da obiđu štandove izdavača. Pojedinačna sajamska ulaznica košta 120 dinara. Po prvi put se u okviru Sajma knjiga   kao prateći program glavne manifestacije, održava Sajam stripa. Ove godine su prvi put u prodaji i bibliofilske karte, čiji komplet za sve dane sajma košta 400 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare