Otvoren 53. Sajam knjiga u Nišu

NIŠ

Raša Popov književnik, glumac, novinar, i jedan od najplodotvornijih i najpoznatijih pisaca knjiga za decu, otvorio je 53. Sajam knjiga u Nišu.

„ Od kako je Zdravko Šotra snimio prekrasanfilm Zona Zanfirova upoznati smo sa hijerarhijskom uređenošću niške čaršije od pre više od jednog veka. U tom dirljivom filmu vidi se da je pod zidinama niške tvrđave bilo izraslo jezgro superiornog urbaniteta Mi danas učestvujemo u jednom od mnogih iskoraka u razvoju tog urbaniteta. Niš s ponosom otvara svoj 53. sajam knjiga. Neverovatna posvećenost. Više od pola veka traje ova manifestacija. Svi mi znamo da je Niš druga srpska metropola, a naročito metropola kulture.Taj uspon Niša potvrdilo je otvaranje Niškog univerziteta, izdavanje tematske enciklopedije Niša. A novi gradski delovi Niša svojom originalnošću svedoče o jakom jezgru savremenih arhitekata i urbanista koji ovde stvaraju. U gradu Stevana Sremca i Branka Miljkovića sada stvara hiljade umnih glava.Ovaj sajam garantuje da niški intelektualci zive radi tih knjiga“, rekao je na otvaranju Sajma pisac Raša Popov.
nis-sajam-knjiga-otvaranje-3

nis-sajam-knjiga-otvaranje-1

nis-sajam-knjiga-otvaranje-2

Na sajmu koji traje do 3. decembra učestvuje više od 60 izlagača iz Srbije I bivših jugoslovenskih republika. Svakodnevno su predviđene promocije izdavača, pisaca I druga prateća kulturna dešavanja.

nis-sajam-knjiga-otvaranje-4
Knjige niških autora i izdavača, kao i nov niški štampani časopis „Slovo juga“, mogu se naći na štandu organizatora, Niškog kulturnog centra. Promocija ovog časopisa koji neguje kulturnu baštinu juga Srbije zakazana je za sredu u 18 sati.

Prvi put ove godine biće dodeljena nagrada „Čudesni zec“ koju Grad Niš dodeljuje piscu najbolje knjige za decu u prethodnoj godini. Prva nagrada će, prema rečima organizatora, za razliku od drugih sajmova, biti materijalna – dobitniku će pripasti prostor za izlaganje na sledećoj manifestaciji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare