Otvaranje Medijane na proleće

NIŠ

Gradski većnik u Nišu Adriana Anastasov najavila je  da će arheološko nalazište Medijana  biti otvoreno za posetioce tokom predstojećeg proleća, ali nije mogla da precizira tačan datum otvaranja.       đ

Jedan od najznačajnijih istorijskih lokaliteta u Nišu zatvoren je zbog izgradnje zaštitne konstrukcije i sanacije zgrade. Zašitna konstrukcija je u medjuvremenu završena, ali ne i konzervatorski i restauratorski radovi na muzeju.

      Anastasov je  rekla da će u roku od 60 dana biti završeni preostali radovi na nalazištu, a to je izgradnja staza za turiste i završetak krova na muzejskoj zgradi.

      „Arheološko nalazište Medijana je dobila izmenu građevinske dozvole za izgradnju šetnih staza i završetak krova koji  je započet pre više godina.Tender za izvođače radova je raspisan i u roku od  60 dana park Medijana je ći biti otvoren za javnost, a kada će to tačno biti javnost će biti obaveštena ali je najvažnije da se radovi nalaze u finalnom delu“, kazala je Anastasov naglašavajući da se završetak projekta očekuje na proleće. Od tog trentka Medijana više neće biti nikada zatvorena. Sve što se bude u nastavku radilo, radiće se dok je otvorena, pod budnim okom javnosti i gradjana.

      Anastasov je dodala da je bilo obećanja  da će Medijana biti otvorena prošle godine, ali da se sada stiglo do finalnog dela jer procedura za radove na tom spomeniku kulture od izuzetnog značaja i arheloškom parku “jako velika”.

     „ U budžetu Narodnog muzeja Niš za ovu godinu nalaze se odredjena sredstva za zapošljavanje novih radnika na Medijani, a grad i gadska preduzeća, dodala je, uradila su sve što su mogla da bi nalazište izgledalo tako kako sada izgleda“, kazala je Anastasov.

      Arheološko nalazište Medijana je proteklih godina natkriveno velikom drvenom kupolom, uz obašnjenje da je to neophodno da bi turistima bila predstavljena vila sa peristilom, terme i preko 1.000 kvadrata mozaika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare