Oterati Ziđin kao Rio Tinto

BEOGRAD-BOR-MAJDANPEK-ZAJEČAR

Ono čega smo se bojali da će Rio Tinto raditi, kineska komapanija Ziđin već radi nekoliko godina, izjavio jedanas predsednik Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) Zvezdan Kalmar i ocenio da Ziđin treba proterati iz zemlje poput Rio Tinta.

Kalmar je na konferenciji za medije optužio kinesku kompaniju da na potezu između Bora , Majdanpeka i Zaječara ruši pravni sistem Srbije tako što protivzakonito otvara rudarske kopove i povećava kapacitet topionice bez ikakvog uporišta u republičkom Prostornom planu, i da bez izrađenih procena uticaja na životnu i društvenu sredinu.

Naveo je da su protivzakonito otvoreni kopovi u selu Brezonika i kop Cerovo 2, uz prošireni kop Cerovo, dok je eksploatacija rudnika Čukaru Peki, prema njegovim rečima, nelegalno trajala godinu dana pre zvaničnog otvaranja, što se vodilo kao “istražno kopanje”.

“Srbija mora da zaustavi ‘divljačko kopanje’ Ziđina, da izvrši analizu potrebnih i dovoljnih količina bakra kada je reč o eksploataciji, a naše mišljenje je da treba izvršiti reviziju ugovora sa tom kompanijom ili ga raskinuti, Rudarski basen Bor treba ponovo podržaviti i organizovati kopanje bakra na ekološki, socijalno i ekonomski održiv način”, poručio je Kalmar.

Prema njegovom mišljenju, pitanje Rudarskog basena Bor trebalo bi da bude tema na kojoj insistira opozicija u Srbiji, s obzirom na to da je, kako je rekao, aktuelna vlast usvojila “protivustavan” Zakon o rudarstvu i omogućila kompaniji Ziđin da posluje u Srbiji iako njen “ekološki istorijat” ukazuje na to da nije mogla ni da dobije dozvolu da posluje u našoj zemlji.

“Rudarstvo u Srbiji se pretvorilo u opasnost po život, životnu sredinu, ekonomsku i ukupnu društvenu budućnost i zbog toga se mora pristupiti oštrim merama zaustavljanja velikog broja istražnih radnji na teritoriji Srbije”, ocenio je Kalmar, i ukazao da je njegova organizacija zajedno sa partnerima  iz organizacije Ne damo Jadar na kraju uticao na prekidanje projekta rudnika Rio Tinta. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare