“Otadžbina”uputila otvoreno pismo ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Bocan Harčenku

KOSOVSKA MITROVICA

Narodni okret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ uputio je otvoreno pismo ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Bocan Harčenku

“Vaša ekselencijo,

Razlog da Vam se ovako javno obratimo jeste naš zahtev za prijem u rusku ambasadu povodom predstojećih separatističkih izbora u južnoj srpskoj pokrajini. Na prvi naš zahtev niste nas udostojili ni odgovora, a u drugom ste naveli da nemate vremena. Naš motiv za susret sa Vama jeste to što je pre par godina ondašnji šef ruske kancelarije g-n Andrej Šogorov aktivno lobirao među Srbima da se odazovu na izbore koje raspisuje samoproglašena republika Kosovo. Kasnije su predstavnici „Srpske liste“ kao kosovski parlamentarci boravili u ruskoj Dumi zbog čega smo protestovali. Protestvovali smo jer je suprotno pravnoj logici da Ruska Federacija ne priznaje samoproglašenu republiku Kosovo a prima njihove parlamentarce pa makar oni bili Srbi. Možda je to i gore, što su Srbi.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća da je predsednik Pokreta narodni poslanik u Skupštini Srbije Slaviša Ristić bio posmatrač na prošlim predsedničkim izborma na Krimu. On je podoban da bude posmatrač na Krimu ali nije podoban za prijem u rusku amabasadu u Beogradu.
U Vašem odgovoru naveli ste da ne možete da nas primite pošto je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ opozicija vlasti a da vi isključujete bilo kakvo mešanje u pitanja unutrašnje politike zemlje-domaćina. Daj Bože da je tako, imajći u vidu da veliki broj ruskih državnih funkcionera i zvaničnika prisustvuje manifestacijama Srpske napredne stranke.
Pre neki dan smo čuli iz ustiju funkcionera i poslanika Srpske napredne stanke Vladimira Đukanovića na režimskim medijima da je Srpski pokret Dveri takođe zatražio prijem u ruskoj ambasadi. On kaže, ne može „Boškić“, tako oslovljava predsednika Srpskog pokreta Dveri gospodina Boška Obradovića, da bude primljen u ambasadi Ruske Federacije. Čudno je da o prijemu u rusku ambasadu odlučuje Srpska napredna stranka. Čudi se nas i obaveštenost Srpske napredne stranke o dopisima u rusku ambasadu. Ne bi bilo zgoreg da obavestite javnost Srbije da je ona otvorena samo za pristalice režima Aleksandra Vučića ali ne i za one koji su njegovi politički protivnici. Na taj način biste uštedeli trud i vreme građanima Srbije.
Ovakav pristup imao je i prethodni ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin zbog čega je nagrađan mestom u Upravnom odboru NIS-a. Raniji ambasadori kao što su njihove ekselencije Konuzin i Aleksejev otvoreni su bili za razgovor sa građanima različitih političkih uverenja.
Drugi razlog zašto smo želeli da se sretnemo sa Vama jeste i taj da nam razjasnite šta je stvarni stav ruske politike prema južnoj srpskoj pokrajini. Jedan deo ruskih zvaničnika, među kojima i Vi u Vašem zadnjem intervjuu, kažu da Rusija podržava rešnje statusa KiM u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Odmah potom izjavljujete da će Rusija podržati sve ono što se dogovore Beograd i Priština. Kako je stav srpskog predsednika da se razgraniči sa Albancima, to jest da se odrekne najvećeg dela Kosova i Metohije što je suprotno Rezoluciji 1244 SB UN, ne možete u isto vreme da podržavate i celovitost Srbije i cepanje Srbije.
Sa druge strane, odvajanje najvećeg dela Kosova i Metohije znači odlazak tog dela Srbije u NATO pakt. To ipak nije ni u ruskom ni u srpskom interesu.
Da li su Vaše nade u iskrenost aktuelnog režima u Srbiji prema Ruskoj Federaciji zaista ozbiljne? Mislimo da gazite na trulu dasku jer su ovoj vlasti dani odbrojani. Vlast u Srbiji je kriminalna, korumpirana i diktatorska. Ne bismo voleli da Rusija napravi istu grešku kao sa Crnom Gorom. Podržala je odvjanje Crne Gore i režim u njoj a ona je samo jednog jutra osvanula u NATO paktu. Po načinu vladanja režimi u Srbiji i Crnoj Gori su kao sestre bliznakinje.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ će i u budućnosti deliti rusofilske stavove. Funkcija ambasadora je prolazna kao što je i sama vlast u Srbiji promenljiva. Ali prijateljstvo i bliskost ruskog i srpskog naroda ostaje za vek i vekova.
Kako radili tako nam Bog pomogao”, navodi se u otvorenom pismu Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare