Otadžbina: Zašto predsednik Srbije nije bio na glavnoj božićnoj liturgiji?

KOSOVSKA MITROVICA

Odsustvo predsednika Republike Srbije sa glavne božićne liturgije održane u Hramu Svetog Save na Vračaru jasno pokazuje nepoštovanje ovog vladara prema narodu koji ga je izabrao, saopštio je  danas Narodni pokret Srba sa KiM Otadzbina.

“Razlozi za ovako nepristojan gest srpskog suverena su brojni. Ovo su najvažniji:

1. Sve snažnija i jača kritika visokih crkvenih velikodostojnika SPC upućena predsedniku Srbije zbog evidentne kosovske izdaje.
2. Prisustvo više stotina pravoslavnih vernika u Hramu Svetog Save koji ne gledaju blagonaklono na izdajničku politiku srpskog predsednika. Taj svet iskrenoverujućih i odanih otadžbini ne deli sistem vrednosti Vučićevih „sendvičara“.
3. Predsednik Srbije je u biti ateista koji je u potpunosti prihvatio protestantsku filozofiju Vebera. Zato mu je pravoslavna ideologija i strana i odbojna.

Predsednik Republike Srbije se pre dve nedelje oduševljavao ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ali očito je da im je politika drugačija. Ruski predsednik je u svom rodnom gradu Sankt-Peterburgu u Hramu Svetog Simeona i Ane prisustvovao božićnoj liturgiji. Njegov predsednik vlade je to isto učinio u Moskvi u gde je sa svojom suprugom odradio čin bogosluženja u Hramu Hrista Spasa. Vučićeva predsednica Vlade zbog problematičnog seksualnog opredelelja i krize identiteta nije inače omiljen gost pravoslavnih hramova.
Čak i oni koji nas uopšte ne vole, makar iz kurtoazije, pokazuju poštovanje prema srpskom narodu. To je učinio hrvatski predsednik vlade koji je Badnje veče 6. januara 2018. godine proveo sa zagrebačkim mitropolitom Srpske pravoslavne crkve. U Egiptu je, recimo, predsednik te države musliman Abdel al-Sisi u Kairu prisustvovao božićnoj liturgiji koptske pravoslavne crkve.
Možda je Božićna poslanica srpskog patrijarha Irineja o Kosovu i Metohiji kao večitom srpskom zavetu doprinela da se Aleksandar Vučić ne pojavi na Božićnoj liturgiji. Ovo stoga, što se predsednik Republike sa indignacijom i gnušanjem ophodi prema kosovskoj epopeji. Nečista savest srpskog vladara sprečava ga da se sa ostalim Srbima iskreno moli za spas Kosova i Metohije.
Predsednik Republike verovatno zamišlja da srpska istorija počinje od njega. Neće biti, i neće da može, reče proslavljeni srpski glumac Milan Lane Gutović”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadzbina koje u celini prenosimo .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare