Otadžbina-Zajednica srpskih opstina po zakonima Kosova, pise na sajtu Kancelarije za KIM

KOSOVSKA MITROVICA

Izjava Maje Kocijančić da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa ustavom samoproglašene republike Kosovo izazvala je čuđenje kod predsednika Republike Srbije koji kaže: „A gde to piše?“.
Piše, nažalost, na sajtu Kancelarije za KiM gde se u okviru Briselskog sporazuma govori o Zajednici srpskih opština. Tu stoji da ona treba da se formira u skladu sa zakonom i ustavom samoproglašene republike Kosovo, saopstio je danas Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije ,,Otadzbina,,.

,,Zajednicu čine, kako je dogovoreno u Briselu, srpski odbornici, gradonačelnici, poslanici birani na osnovu zakona i ustava samoproglašene republike Kosovo. Svi su oni položili i potpisali zakletvu na vernost terorističkoj i banditskoj državi kako je naziva Aleksandar Vučić. Platu primaju od „terorista i bandita“.
Imajući sve ovo u vidu takva ZSO Srbima nije ni potrebna. Elementarna je logika da odbornici birani po ustavu samoproglašene republike Kosovo ne mogu da formiraju instituciju koja bi bila u okviru pravnog sistema Republike Srbije. A ako nije u pravnom sistemu Republike Srbije onda Srbima i ne treba. Priča koju Aleksandar Vučić prodaje građanima Srbije da se može biti malo „Đorđe malo musliman“, malo separatista malo lojalista možda može da prođe u nekadašnjem lovištu Josipa Broza Tita kod Bugojna ali kod građana Srbije ne može.
Briselski sporazum koji je Aleksandar Vučić potpisao je suprotan Rezoluciji 1244 pa je i to jedan od razloga zašto je ruski zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško Marku Đuriću prilikom njegove posete Moskvi jasno naznačio: Rešenje statusa Kosova mora biti strogo u skladu sa Rezolucijom 1244 što u prevodu znači da su Rusi protiv sveobuhvatnog mirovnog sporazuma sa Prištnom koji Aleksandar Vučić namerava da potpiše.
Srbi sa Kosova i Metohije od predsednika Republike Srbije očekuju stvarna dela na ponovnom povratku Kosova u sastav Republike Srbije a ne jalova srbovanja kojima obmanjuje javnost Srbije. Ako stvarno želi Zajednicu srpskih opština mora da ima srpske predstavnike koji su birani na osnovu zakona i Ustava Republike Srbije. Dobiće ih ako Skupština Srbije raspiše lokalne izbore u svojoj južnoj pokrajini. Čovek ima utisak da bi Predsednik pre dozvolio da ga ujede krokodil nego da Skupština Srbije raspiše takve izbore.
Ako aktelna vlast ne priznaje nezavisno Kosovo mora da ukloni sadašnju čvrstu grancu između Kosova i Metohije i centralne Srbije. Ako nema granica između Kosova i Albanije zašto bi je bilo između Kosova i ostatka Srbije,, navodi se u saopstenju ,,Otadžbina“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare