“Otadžbina”: Šta je sve rekao predsednik

KOSOVSKA MITROVICA

Poslednje izjave Aleksandra Vučića na konferenciji za štampu povodom krize oko registarskih tablica pokazuju domete jedne katastrofalne nacionalne i državne politike u južnoj srpskoj pokrajini koju on vodi proteklih deset godina, saopštio je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina”.

“Posle tih deset godina predsednik Srbije se odjednom setio Rezolucije 1244 SB i međunardonog prava koje Srbiji daju apsolutnu potvrdu da je teritorija Kosova i Metohije u njenom vlasništvu.
Predsednik se sada setio da kaže i da Zapad već punih dvadesetak godina ne ispunjava obavezu da vrati na Kosovo i Metohiju do hiljadu srpskih vojnika i policajaca. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ je tokom proteklih godina Vučićeve vlasti permanentno od predsednika tražio da Zapad tu svoju obavezu ispuni. Da je predsednik to tražio danas ne bi imali formiranu vojsku Kosova niti bi separatističke vlasti iz Prištine gradile svoje kasarne na severu Kosova i Metohije od kojih su dve već u izgradnji na teritoriji opštine Zubin Potok. A predsednik Srbije ne samo što to nije tražio nego je njegova „Srpska lista“ direktno u separatističkom parlamentu pripomogla promeni ustava te samoproglašne tvorevine kako bi se omogućilo formiranje bezbedonosnih snaga Kosova.
Od predsednika samo na konferenciji za štampu čuli da je on kada je potpisivao Briselski sporazum navodno još dogovorio da ROSU policija na sever KiM može da uđe samo uz dozvolu četiri predsednika opština sa severa KiM. Normalno je da ni Priština ni Brisel takve dogovore ne poštuju a do dolaska Aleksandra Vučića na vlast ROSU policiji nije padalo na pamet da dolazi na sever Kosova i Metohije. Iz razloga jer je na severu postojalo ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije od kojih je deo pripadnika učestvovao u ratu 1999. godine. Postojala je i Civilna zaštita sastavljena od nekadašnjih vojnika po ugovoru Vojske Srbije. Potpisujući Briselski sporazum on je ove institucije predao Prištini i uništio odbranu Srba na severu Kosova i Metohije. Valja napomenuti i podsetiti građane Srbije da je prvi dolazak ROSU policije na sever KiM bio 17. novembra 2013. godine kada je ona zajedno sa pripadnicima srpske žandarmerije u civilu, pripadnicima Kobri, opet u civilu, obezbeđivala biračke kutije za lokalne separatističke izbore. Sve po naređenju, uputstvu i dozvoli ondašnjeg prvog potpredsednika Vlade individue koja se zove Aleksandar Vučić.
Na instoj konferenciji smo čuli da će „Srpska lista“ da organizuje barikade i demonstracije na severu KiM u slučaju nametanja šiptarskih registarskih tablica. Nismo čuli da će „Srpska lista“ da napusti skupštinu i vladu Kosova. I šta god da se desi „Srpska lista“ ne napušta svoje koalicione partnere u skupštini i vladi ove separatističke tvorevine. Bilo da je to uvođenje stope poreza od 100% bilo da su to brojni napadi i zločini nad Srbima, oni su uporno prikovani za svoje ministarske i skupštinske fotelje uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Doduše, vredi istaći da bi ova kvislinška lista napustila ove nistitucije samo na jedan mig predsednika Srbije, ali tvorcu Otvorenog Balkana nametnutog Soroševog projekta to ne pada na pamet. Jer on je čovek mira i stabilnosti i kaže da on neće dozvoliti 2004. godinu kada se desio 17. mart i napad na Srbe. Predsednik Srbije zaboravlja da se male oluje svakodnevno na Kosovu dešavaju pa je broj stradalih Srba mnogo veći nego te 2004. godine. Uostalom, ubistvo Olivera Ivanovića, Dimitrija Janićijevića, Igora Rajčića i mnogih drugih na severu Kosova i Metohije pokazuje da vlast u Beogradu nije u stanju da zaštiti Srbe.
U toku svih ovih godina predsenik Srbije koji je sebi dao apsolutno pravo da bez platforme vodi pregovore o Kosovu i Metohiji je stalno u defanzivi. Nema aktivne spoljne politike naročito kada je u pitanju ponovni povratak Kosova i Metohije u ustavno-pravni sistem Republike Srbije. A i kako bi, kada se predsednik Srbije divi Veberu, protestantima a ruga Nebeskoj Srbiji Cara Lazara, Kosovskom mitu i temelju na kome počiva duhovnost i državnost današnje Srbije. Valjda ga tako uči njegov savetnik Toni Bler najglasniji zagovornik bombardovanja Jugoslavije odnosno Srbije.
Na konferenciji za štampu smo još čuli da brojni zapadni političari koji dolaze u Beograd kažu da je uvođenje registarskih tablica ustavno pravo vlasti iz Prištine. Ali je i ustavno pravo Srbije da svako vozilo i svako lice koje prolazi kroz Republiku Srbiju a ono je sa teritorije Republike Srbije, znači i sa KiM, bez dokumenata izdatih od strane MUP-a Republike Srbije ne može da se kreće. Znači ta vozila i ta lica moraju da imaju isključivo srpske registarske tablice, srpske lične karate, vozačke i saobraćajne dozvole. Dosledna primena ovog zakona izazvala bi velike demonstracije u Prištini jer Albanci pre svega ne bi mogli da se kreću put Evropske unije.
I još nešto što smo čuli na konferenciji za štampu jeste da je Aleksandar Vučić sebe uporedio sa Živojinom Mišićem. Biće, što naš narod kaže, „mnogo mačku goveđa glava“ i to je velika uvreda za srpskog generala. Naročito kada je u pitanju hrabrost i junaštvo. Ono u čemu je Aleksandar Vučić prevazišao Živojina Mišića za deset kopalja jeste pre svega lično bogatstvo. Srpski general je ostao upamćen kao veliki patriota, veliki vojskovođa i skromnog materijalnog stanja. Nacija i država su mu bili važniji od svega”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare