Kurti najavio budžet Kosova od 3,2 milijarde evra, obećanu podršku Albancima na jugu Srbije nije pomenuo

PRIŠTINA

Premijer Kosova Albin Kurti napisao je danas na fejsbuku da će budžet za 2023. godinu biti 3,2 milijarde evra a među prioritetima je naveo sektore bezbednosti i odbrane.

Kurti nigde nije spomenui obećanu pomoć iz budžeta za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Povećali smo budžet za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku i dodali 300 novih radnih mesta za policiju, naglasio je Kurti, prenosi Kossev.

Za sektor zdravstva planirano je 296 miliona evra na centralnom i lokalnom nivou.

Od ukupnog iznosa 60 miliona predviđeno je za osnovne lekove, a Kurti ujedno najavljuje povećanje budžeta za zdravstvenu infrstrukturu i 400 dodatnih pozicija za medicinsko osoblje – 300 na lokalnom i 100 na centralnom nivou.

Podrška poljoprivrednicima je dostigla vrednost od 87 miliona evra. Uz podršku spoljnih fondova očekujemo da ćemo premašiti vrednost od 100 miliona evra, poručio je Kurti.

On ujedno precizira da je izdvojeno dodatnih 15 miliona evra za 2023. godinu, za državne rezerve, 240 novih radnih mesta za inspektorate, šest miliona evra za carinske terminale i 40 miliona evra za investicije za podršku javnim preduzećima.

Među prioritetima su i naknade za materinstvo i decu za šta je, kako je naveo Kurti, izdvojeno 60 miliona evra.

Kosovski ministar finansija Hekuran Murati rekao je, pre dva dana, da je odlukom kosovske vlade izdvojeno 123 miliona evra za Kosovske bezbednosne snage (KBS), što je 20 odsto veći budžet od sume predviđene za ovu godinu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare