Otadžbina: Šta je potpisano u Briselu a šta je predlagano na Kosovu i zašto treba bojkotovati izbore

KOSOVSKA MITROVICA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da učestvuju na lokalnim separatističkim izborima, saopštio je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” .

“Predsednik još i kaže da u tim separatističkim institucijama Srbi treba da ostvare svoja prava. Licemerno i antiustvno. Separatističke institucije su upravo i nastale na pogromu i progonu srpskog naroda pa je teško očekivati od takvih institucija da brinu o Srbima. Predsednik Srbije se na Mirosavljevom jevanđenju zakleo da će poštovati Ustav Republike Srbije. Međutim, kao ateisti i čoveku koji je blizak protestantima takva zakletva njega ne obavezuje. Iz tog razloga predsednik Srbije skoro svakodnevno gazi važeći Ustav Republike Srbije.
U pozadini ovakvih lokalnih separatističkih izbora građani i javnost Srbije su uskraćeni za bitne informacije naročito kada su u pitanju granice tzv. srpskih opština na Kosovu i Metohiji. I Aleksandar Vučić i Ivica Dačić su Briselskim sporazumom prihvatili granice srpskih opština koje je odredila Priština. Zato te opštine, naročito one južno od reke Ibar, više liče na logore nego na lokalne samouprave u kojima Srbi treba da ostvare svoja građanska prava. Takve opštine ne mogu da dišu, uskraćen im je prostor i veličina mnogih od njih se kreće u površini od ne više od 3 puta 5 kilometara. Separatisti su strogo vodili računa da te opštine budu minorne bez budućnosti i jasne perspektive. Albanaca u njima nema, da ne bi bili manjina. Stoga ako se pogleda geografska karta Kosova i Metohije srpske opštine su naznačene neznatnom površinom.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohje „Otadžbina“ podseća građane Srbije da su na pregovorima u Beču 2006-2008. godine između Beograda i Prištine predlozi srpske strane bili apsolutno drugačiji. Insistiralo se na tome da nacionalni sastav u tim srpskim opštinama bude 70% na prema 30% u korsit Srba. Vodilo se računa da dobar broj tih opština ima fizičku vezu sa centralnom Srbijom. Glavno geslo u političkom smislu je bilo, koliko prava i samostalnosti Albancima u odnosu na Beograd, toliko prava i samostalnosti Srbima na KiM u odnosu na Prištinu. Prištini je nuđen isključivo status u okviru autonomije da li po principu Južnog Tirola ili Foklandskih ostrva jeste nešto što bi bilo stavar pregovora Beograda i Prištine. Ali pođimo redom:
– Predlog Beograda bio je da se opština Severna Mitrovica spoji sa Zvečanom. Takva opština nosila bi naziv Zvečanska Mitrovica i imala bi mnogo veću površinu sa selima duž leve obale Ibra, kako srpskim tako i albanskim. Ta sela bi bila Vidomirić, Suvi Do, Guševac, Vinarce Gornje i Donje. Sadašnje granice optšine Severna Mitrovica su manje od dva kilometra, od vodovoda do Bošnjak Mahale što gradu ne daje prostora za razvoj. Zvečanska Mitrovica po tom planu trebala je da bude duhovno, ekonomsko i svako drugo sedište Srba u južnoj srpskoj pokrajini.
– Srpska strana je u Beču takođe zahtevala da se formira povratnička opština Osojane. Površina te opštine bila bi veličine 25 puta 15 km sa brojnim srpkim i mešovitim selima iz opština Istok, Srbica i Klina. Formiranje jedne takve opštine pojačalo bi povratak Srba na plodnoj metohijskoj zemlji. Za ne verovati je da Aleksandar Vučić za punih 10 godina svoje vladavine povratak više od 200 hiljada Srba nikada nije spomenuo.
– U predlogu Beograda kod formiranja opštine Vrbovac odnosno Klokot Banje, bio je predlog da se tu nađu brojna srpska sela koja su tokom 1999. godine Srbi napustili i do današnjeg dana nisu se vratili. To su sela Podgorce, Žitinja, Grmovo i dr. Takođe je bio predlog da u okviru ove opštine bude i Letnička župa, prostor od 7 sela u kojima su živeli potomci nekadašnjih saskih rudara. Taj deo sveta je 1999. godine doživeo nečuveni pogrom uz veliki broj ubijenih i ranjenih upravo iz razloga jer je bio odan državi Srbiji. Samo zbog toga što su bili katolici hrvatska vlada ih je preselila na područje Kninske krajine gde se najveći broj njih nije snašao. Taj deo sveta je bio neverovatno blizak sa Srbima. Govorili su isti jezik, srpski moravskog dijalekta. Čak su imali i srpske slave koje su zbog drugačijeg kalendara bile 15 dana ranije. Dobar deo ovog naroda bi se sigurno vratio da je mogao da se nađe u okviru srpske opštine. U istoj opštini Beograd je predlagao da bude i selo Binač poznato po srednjevekovnom manastru koji je 1999. godine spaljen i koji su monasi napustili. Sigurno je da kada bi bio u srpskoj opštini do sada bi manastir bio obnovljen.
– Beograd je takođe predlagao da granice opštine Parteš i Pasjane moraju da budu puno šire. Primera radi selo Cernica, mešovito selo i ako je na samo dva kilometra od sedišta opštine ono je ostalo opštini Gnjilane od kojeg je udaljeno više od 35 kilometara. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane Srbije da prva deca koja su bila ubijena su bila upravo u Cernici. Par godina kasnije desio se zločin u selu Goraždevac. Iako je od sedišta ove opštine administrativni prlaz Cerevajka udaljen samo pet kilometara taj prelaz nije mogao da bude u optšini Pasajane nego je etničkim inžinjeringom separatista on pridodat opštini Gnjilane. Razlog je da ova opština ne bi imala fizičku vezu sa centralnom Srbijom.
– Beograd je takođe tražio da se formira i opština Prilužje u kojoj bi bila i srpska sela Plemetina, Babin Most, Crkvena Vodica itd. Predlog je bio da kako su obe termoelektrane u ataru ovih sela da makar jedna od njih pripadne ovoj opštini. Iseljavanje i egzodus Srba iz ovog područja bio bi u dobroj meri zaustavljen.
– U centralnom Kosovu srpska strana je takođe tražila da se formira i optšina Donja Gušterica sastavljena od srpskih sela iz opštine Lipljan. Kako se u ataru sela Preoce nalazi i prištinski aerodrom normalno bi bilo da i on bude u okviru ove opštine jer je izgrađen na zemljištu oduzetom nacionalizacijom i eksproprijacijom od Srba.
– Beograd je takođe tražio i da jedan deo sela metohijskog i dreničkog podgora bude pripojen opštini Zubin Potok da bi Srbi koji žive u selima Suvo Grlo, Banje i Crkolez mogli lakše da prežive. U drugim mešovitim i opustošenim selima kao što su Džakova, Uče, Sinaje i Mojstir i dr. stvorili bi se uslovi za povratak interno raseljenih Srba.
– Beograd je takođe predlagao da se formira i opština Sredska to je kraj ispod Šar planine. Takozvna Sredačka župa nastanjena Srbima i muslimanima koji nikada među sobom nisu imali nikakve sporove i trzavice. Muslimani su inače islamizirano srpsko stanovništvo ali nealbanizovano jer i dalje govori srpski i pohađa srpske škole. U ovoj opštini bi se normalno našao i manstir Sv. Arhangela, zadužbina Cara Dušana. Beograd je čak imao i predstavnika muslimana u svojoj delegaciji na pregovorima u Beču koji se zalagao za formiranje Sredačke opštine.
– Takođe je predlog Beograda bio da se formira opština Ajnovce na teritoriji sadašnje opštine Kos. Kamenica a koja bi se nalazila između, sa jedne strane Bujanovca, sa druge strane opštine Novo Brdo. Vredno je istaći da je 1878. godine srpska vojska ovim putem stigla i boravila više od 4 meseca u Gračanici. Etniči sastav stanovništa ovog prostora do dana današnjeg nije izmenjen i Srbi čine većinu.
Ovakim pristupom srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji pripadalo bi 35% teritorije KiM i bili bi bitan politički faktor u južnoj srpskoj pokrajini. Ovakvu platformu na pregovorima u Beču apsolutnom većinom prihvatila je Skupština Srbije a toj skupštini veliki broj su činili poslanici kako SRS tako i SPS. Pregovarački tim Beograda u slučaju prihvatanja ovih predloga od strane Prištine bio je spreman da pozove Srbe da izađu na lokalne izbore ali samo u okviru autonomne pokrajine Kosovo i Metohije. Nažalost, samo posle četiri godine političke grupacije kao što su SPS i SNS proistekla iz SRS su na pregovorima u Briselu prihvatile albanski predlog o teritorijalnoj organizaciji opština. Normalno, albanski predlog je podržan od strane Brisela i Vašingtona. SNS i SPS da bi se dočepali vlasti prihvataju sve ono što žele Albanci. To su radili 2012. to rade i danas. Poslednje u nizu, stavljanje stikera na državne simbole Republike Srbije samo potvrđuje ovu konstataciju kao i konstataciju da je aktuelni režim u Beogradu izdajnički i lopovski.
Narodni porket Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ poziva sve Srbe širom južne srpske pokrajine da bojkotuju predstojeće lokalne sepratističke izbore koji se održavaju 17. ovog meseca jer su suprotni Ustavu Republike Srbije. Svojim izlaskom na ovakve izbore Srbi samo legalizuju i legitimizuju stvaranje još jedne albanske države na balkanu”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare