Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu obeležio 35 godišnjicu rada

NIŠ

Završetak projektovanja i dobijanje dozvole za nove putničke terminalne zgrade koja je pri kraju, izgradnja novog kontrolnog tornja, dalji razvoj saobraćaja u saradnji sa aviokompanijama koje trenutno posluju na niškom aerodromu jesu neki od  planova za naredni period, istako je Mihajlo Zdravković, direktor Aerodromi Srbije čije je sedište u Nišu, a na svečanosti povodom obeležavanja 35 godina aerodroma u Nišu, sada aerodroma „Konstantin Veliki“. Gradonačelnica Niša Dragana Sotorivski je dodala Niš nebi bio ono što sada jeste da  nije aerodroma. Obelažavanju jubileja prisustvovale su mnogobrojne zvanice koje su govorile o počecima razvoja vazdušnog saobraćaja u Nišu, o godinama koje nisu bile lake za niški aerodrom ali i o planovima za budućnost i značaja ove vazdušne luke za sam grad.        

„Grad Niš bez aerodroma ne bi bio ono što danas jeste. Jako je značajno to što država prepoznaje njegovu važnost i što će u njegov razvoj uložiti 20 miliona evra. Onda ćemo se stvarno naći na raskrsnici puteva i ovo je i jedna  vrsta decentralizacije jer se pokazalo da Niš može da bude sedište jedne srpske kompanije, odnosno preduzeća, ali se  pokazalo kao dobra odluka i to što je Republika preuzela aerodrom u Nišu jer u vreme pandemije Grad Niš sa svojim skromnim finansijskim sredstvima u budžetu verovatno nebi maogo da  izdrži sve ono što je korona donela“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

           Dodala je da će Grad Niš i u narednim godinama pomagati aerodromu u njegovom razvoju.

           „Zajedno sa rukovodstvom Aerodroma Srbije pokušaćemo da dovedemo i neke nove zainteresovane avio kompanije da dovedemo u Niš sa novim linijima.Pre svega mislim na avio linije od Niša do Šarm el Šeika, Moskve i Istanbula jer i građani u svakodnevnom razgovoru insistiraju na tome da serodrom ima te linije“, dodala je gradonačelnica Sotirovski.

           Mihajlo Zdravković je potvrdio da je za ovu godinu planirano ulaganje od 20 miliona evra u aerodrom „Konstantin Veliki“, a to pre svega podrazumeva izgradnju nove terminalne zgrade kao osnovnog i glavnog projekta. Radovi će početi do kraja godine.

           „Ono što je, takođe, bitno to je da nastavljamo sa projektom izgradnje kontrolnog tornja. U toku je ishodovanje lokacijskih uslova a nadamo se da će do kraja godine biti završena projektno tehnička dokumentacija ali da će krenuti i izgradnja jer su sredstva u budžetu obezbeđena. Ono što se konstantno radi jeste opremanje aerodroma neophodnom opremom za prihvat i otpremu vazduhoplova. Samo ove godine je uloženo 2,5 miliona evra u nabavku nove opreme“, kazao je Mihajlo Zdravković.

            Trenutno sa aerodroma Niš leti se prema devet destinacija, ali je to broj koji se stalno menja u zavisnosti od  pandemije.

           „Izvesno je da će zimska sezona biti slabija od letnje. U julu i avgustu smo imali dobar broj blizu 30.000 putnika, a već u septembru se taj broj smanjio. Nadamo se da se na  proleće iduće godine sa rešavanjem pandemije vratimo na broj destinacija koje smo imali pre pandemije, a to je 21 destinacija“, naglasio je Zdravković.

           Niški aerodrom je počeo da radi 1986.godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare