„Otadžbina“: Prisustvo ROSU policije na severu Kosova i Metohije politička tekovina Aleksandra Vučića

KOSOVSKA MITROVICA

Istorijsko obraćanje predsednika Srbije svojim građanima svelo se na već ustaljenu i uobičajenu proceduru Aleksandra Vučića koja se sastoji u vrištanju, cviljenju, zapomaganju, širenju defetizma, najavljivanju raznoraznih užasa i sve već po šablonu koji godinama slušamo od srpskog suverena, navodi u saopštenju Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina”.
” Predsednik ništa novo nije mogao da kaže izuzev onog istog što smo čuli u svih 10 godina njegove vladavine, a to je da prema južnoj srpskoj pokrajini država Srbija mora da pristupi kroz teške i bolne kompromise koje narod u običnom žargonu naziva izdajom.
Predsednik je normalno nastupio u Briselu bez platforme, bez pravca delovanja, bez jasnog cilja. Šeta kao guska u magli. Separatistima iz Prištine odmah je u startu ponudio da je Srbija spremna da zameni srpske registarske tablice kao što su KM, PR, GL itd. za tablice, kako on kaže koje su statusno neutralne, sa oznakama KS. Te registarske tablice normalno izdavala bi samoproglašena republika Kosovo što znači dalje odricanje od srpskih znakova i simobola u južnoj srpskoj pokrajini.
Od zahteva koje na transparentima ovih dana lepe aktivisti SNS-a, sa porukama „Nema predaje – srpska lična karta ostaje“ i „KM registarske tablice ostaju“, predsednik se u Briselu u startu odrekao. Srpske registarske tablice menja za separatističke koje on naziva statusno neutralnim a da bi Srbi dobili i te registarske tablice moraju da imaju ličnu kartu koju izdaju vlasti iz Prištine. A da bi Srbi dobili separatističku ličnu kartu moraju da uzmu državljanstvo samoproglašene republike Kosovo. A da bi svoja kola vozili moraju da imaju vozačku dozvolu Prištine i njihova saobraćajna dokumenta. Naravno sve je to u duhu onih 5:0 kako ovih deset godina Aleksandar Vučić pobeđuje separatiste iz Prištine tako što im sve ingerencije srpske države predaje na tacni. Bez zrna baruta, kako Srbi znaju da kažu.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ je i prošlog puta predlagao vlastima u Beogradu da posao završe na sledeći način. Da poštuju zakon i Ustav Republike Srbije imajući u vidu da je po Ustavu Kosovo i Metohija deo države Srbije. To znači da svi stanovnici južne srpske pokrajine bez obzira na nacionalnu pripadnost moraju da imaju lična dokumenta koja izdaje MUP Republike Srbije. Držanjem uobičajenih državotvornih principa Srbija dovodi u strašno tešku političku situaciju Aljbina Kurtija i pokazuje mu da on ne može da ucenjuje Republiku Srbiju nego država Srbija može njemu da zagorčava život. Da pojasnimo. Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak, Končulj, Merdare policija na srpskoj strani može da propušta građane južne srpske pokrajine na svom putu ka Evropi samo sa dokumentima države Srbije. Albanci bi stoga morali da zaobiđu centralnu Srbiju tako što bi preko Severne Makedonije i Bugarske krenuli ka Evropi ali ih tamo čeka Rumunija koja ne priznaje samoproglašenu republiku Kosovo. Ako krenu preko Crne Gore, čeka ih BiH koja ih opet nije priznala. Iz tog razloga će pozicija Aljbina Kurtija biti jako neugodna. Iz Prištine se čuju glasovi da je čak predsednik Srbije spreman da dozvoli da Albanci sa dokumentima samoproglašene republike Kosovo bez ikakvih ograničenja slobodno putuju kroz Srbiju mimo njenog ustav i zakona. Na nesreću svih Srba ovog sveta oni imaju predsednika koji nema muškosti, koji nema hrabrosti, koji nema kuraži da ovu svoju ustavnu obavezu, jer je zakletvu položio da će čuvati Ustav, sprovede u delo. Istinu govoreći, Srbija ima kukavicu na svom vladarskom tronu.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, kad smo već kod registarskih tablica, podseća građane Srbije da do dolaska na vlast Aleksandra Vučića severom Kosova i Metohije nisu mogli da defiluju ni RKS ni KS tablice. Aleksandar Vučić ih je na sever KiM ubacio na mala vrata. I ne samo to, čak je i ROSU policiju koja je dobrim delom sastavljena od nekadašnjih pripadnika OVK doveo na sever. Aleksandar Vučić se usmenim sporazumom dogovorio da oni mogu da budu prisutni na severu KiM. Kako on kaže u konsultacijama sa predsednicima opština. Srbi bi rekli, trice i kučine, gospodine predsedniče. Za istoriju će da ostane da je prisustvo ROSU policije na severu Kosova i Metohije politička tekovina Aleksandra Vučića.
Od predsednika smo još čuli da je od Srba dobio blanko poverenje da reši njihovu sudbinu. Najverovatnije da je to poverenje zaslužio time jer je potpisao izdajnički Briselski sporazum. Predsednik Srbije po običaju laže, on je dobio samo blanko podršku pripadnika „Srpske liste“ odnosno članova Srpske napredne stranke što mu dođe jedno te isto. Podršku ostalih Srba on nema.
Kad smo već kod Ustava svedoci smo kako Priština gromoglasno čuva svoj sepratistički ustav. Predsednik Srbije svoj ustav i ne spominje, kao da ga Srbija nema. Predsednik Srbije nam još kaže da predsednik vlade samoproglašene republike Kosovo ne sluša nikoga. Ispade da je on neka politička gromada. A svi dobro znamo da je on samo mače u rukama Zapada i ništa drugo. Samo jedan u nizu poslušnika iz Prištine. Predsednik Srbije se ne slaže sa porukama zemalja Kvinte ali hvali Borelja i Eskobara kao da Eskobar nije u svojstvu predstvnika američke strane koja je ujedno i član Kvinte. Predsednik Srbije ne može a da ne bude kontradiktoran.
Ono što je dodatno interesantno, u obraćanju smo još čuli da „Srpska lista“ za još neko vreme neće da napusti skupštinu i vladu „Kosova“. Svi ti gradonačelnici, odbornici, poslanici, ministri položili su zakletvu koju su i potpisali na ustav samoprogalšene republike Kosovo da će da čuvaju celovitost ove paradržavne tvorevine. Inače od članova „Srpske liste“ smo ranije čuli da su otkrili toplu vodu jer su sve zemlje Kvinte za nezavisno Kosovo. Još i kažu da oni ne priznaju samoproglašenu republiku Kosovo ali prizanaju njihov ustav, njihovu vladu, njihovu skupštinu od kojih novac dobijaju. Nažalost, tako izgleda nacionalna i državna politika Aleksandra Vučića.
Na kraju svog obraćanja Predsednik kaže da on neće dozvoliti novu Oluju Srba sa Kosova i Metohije. Možda zato nema ni potrebe. Jer predsednik u više od 10 godina svoje vladavine doveo je do iseljavanja velikog broja Srba. Zabranio je svako novo zapošljavanje Srba u preostalim institucijama države Srbije a fabrike nije otvarao. Primera radi, 2012. godine Dom zdravlja u Zubinom Potoku imao je 140 radnika. Danas ih ima oko 80. U međuvremenu dobar deo ljudi je otišao u penziju, ili je umro, ili se odselio. U globalu to je samo u ovoj ustanovi 60 porodica manje. U bolnici u Kosovskoj Mitrovici pre Aleksandra Vučića broj porođaja bio je više od 1000 godišnje. Danas je manje od 500. Varošice na severu Kosova i Metohije Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Lešak postaju sve praznije. Noću u njima možete da sretnete samo pse i KPS policajce. Na pitanje jednog od novinara upućenog predsedniku Srbije da se Srbi sele sa KiM on je lakonski odgovorio, pa šta ima veze sele se i Albanci. Inače predsednik ima manir da smanjuje broj Srba a povećava broj Albanaca. Broj Srba na KiM je sveo na manje ispod 100 hiljada tačnije na 90 a broj Albanaca je podigao na milion i 800 hiljada kako je izjavio u Savetu bezbednosti UN.
Rezimirajući, u narednom periodu od predsednika Srbije Srbi na KiM ne mogu da očekuju ništa dobro. A to znači samo dalje zaokruživanje državnosti samoproglašene republike Kosovo i tiho nestajanje Srba sa svoje dedovine. Uostalom, i kako bi kada se radi o klasičnom političkom konvertitu čija je ideologija bila Velika Srbija pa čak je bio i glavni i odgovorni urednik Šešeljeve „Velike Srbije“. Sadašnja preokupacija je Otvoreni Balkan, odnosno „Velika Albanija“. Za predsednika nije važno da li je Srbija ili Albanija, važno je da je velika”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“ .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare