“Otadžbina” o razgraničenju

KOSOVSKA MITROVICA

Izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je „razgraničenje“ sa južnom srpskom pokrajinom zvanična državna politika Republike Srbije je neodgovorna, neozbiljna i štetna po nacionalne i državne interese Srbije, saopštio je danas Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ .

“Postavlja se pitanje kada, gde i koji državni organ je doneo ovakvu platformu o državnoj politici Srbije i na osnovu kojeg člana Ustava Republike Srbije?
Po prvi put u srpskoj istoriji legitiman potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova bez imalo stida i srama učestvuje u projektu stvaranja Velike Albanije.
Čudan je razvojni put ovog srpskog političara. Startovao je sa aferom „koferče“ kada ga je zatvora spasio ondašnji predsednik Vlade Vojislav Koštunica. Vojislavu Koštunici se odužio tako što je 2008. godine pretrčao u protivnički tabor i sa Borisom Tadićem formirao Vladu. „Patriotizam se ne sipa u traktore“ govorili su on i njegov koalicioni partner Dragan Marković-Palma. Posle toga biografiju mu je oprao Boris Tadić jer sudskim procesuiranjem nije dobio adekvatnu kaznu nego je aboliran. Nekadašnji američki ambasador Kameron Manter je o tom licemernom i nečasnom postupku Ivice Dačića napisao knjigu koja je prevedena i obajvljena kod nas. Knjiga ima radni naslov „Kako smo prevarili Vojislava Koštunicu“. Sa Borisom Tadićem tada je sklopio istorijski sporazum između Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije koji je bio kratkog veka. On sam je dobio titulu „najevropljanina“ 2009. godine. Danas je najžešći kritičar vlasti Demokratske stranke koja je valadala od 2008. do 2012. godine i čiji je on bio koalicioni partner.
Kao ministar policije je najodgovorniji za smrt Ranka Panića na demonstracijama zbog hapšenja Radovana Karadžića a za šta Aleksandar Vučić proziva žutu vlast a Ivicu Dačića ne spominje. Na njegov predlog tada je doneta uredba Vlade Srbije da svaki prelazak između južne srpske pokrajine i ostatka Srbije, a van je administrativne linije, kažnjava se sa sto dvadeset hiljada dinara kazne. Ustavni sud je tu uredbu suspendovao ali je nažalost ona i dalje na snazi. Šestog decembra 2012. godine uspostavljena je granica na Jarinju i Brnjaku odlukom Vlade Srbije čiji je on bio predsednik a Aleksandar Vučić prvi potpredsednik. Zaključak Vlade ima osam tačaka od kojih prva glasi da se uspostavlja granica posle razgovora koje je Ivica Dačić imao u Briselu sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton (tekst Zaključka dostavljamo u prilogu).
Već sledeće godine potpisao je izdajnički Briselski sporazum kojim su institucije Republike Srbije kao što su sudstvo, policija, civilna zaštita, telekomunikacije ugašene i predate separatistima.
Danas se Ivica Dačić zalaže za „razgraničenje“ jer je to navodno i stav predsednika Ruske Federacije. Biće da mu je to Vladimir Putin šapnuo na uvce dok mu je on pevao Kaljinku. Inače predsednik Ruske Federacije je tokom boravka u Beogradu nedvosmisleno i kategorički izjavio da je ruski stav po pitanju Kosova i Metohije da rešenje mora da se traži u okviru Rezolicije 1244 i važećeg Ustava Republike Srbije. Sa svojim pretpostavljenim Aleksandrom Vučićem već je iscrtao granice „razgraničenja“ o čemu danas pišu brojni evropski listovi. To je famozni sporazumu o 17 tačaka. Brojni politički analitičari govore da se posle takvog crtanja granica sprema novi egzodus Srba južno od reke Ibar gde će na desetine hiljada Srba da napuste svoja ognjišta. Stvaranjem distrikta Mitrovice koji treba da bude u „nezavisnom Kosovu“ spajanjem južne i severne Mitrovice Srbi neće imati ni bolnicu ni svoj univerzitet jer će se oni naći pod jurisdikcijom Prištine. Iz tog razloga neće da odu samo Srbi južno od reke Ibar nego i ovi sa severa Kosova i Metohije.
Neobično je da tu ideju razgraničenja od Kosova i Metohije nekadašnji portparol Sicijalističe partije Srbije nije prezentirao svom predsedniku Slobodanu Miloševiću. Njega danas spominje samo kad je vreme izbora da bi ostvario bolji rezultat. U pauzi, kad izbora nema, bavi se političkom trgovinom prepuštajući separatistima južnu srpsku pokrajinu. On, kao i njegov šef Aleksandar Vučić, misle ako se odreknu Kosova i Metohije da će vladati neograničeno. Kakva zabluda! navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ koje prenosimo u integralnoj verziji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare