Novica Jović i njegova “Klupa”

VLASOTINCE


Vlasotinačka Narodna biblioteka ,,Desanka Maksimović” po ustaljenom običaju na ,,Dan maternjeg jezika” kreće sa ciklusom predstavljanja pesnika i njihovih novih knjiga, iz Vlasotinca i bližeg okruženja.

To su učinili i ovoga puta, ali sada sa još jednim, naročitim povodom, tako što je veče posvećeno prerano preminulom prijatelju, pesniku Novici Joviću i njegovoj zbirci pesama ,,Klupa”, koja je izašla iz štampe posle njegove smrti.


O samom pesniku, Novici Joviću, direktor vlasotinačke biblioteke Srba Takić je rekao:

Novica Jović je pesnik posebnog kova, od one vrste koji pišu neprestano i neumorno. On je pesmu video u svemu, i kao da je živeo samo zbog pisanja, usuđujem se, čak, da kažem da je on živeo kroz svoje pesme –
Samo veče bilo je zamišljeno kao podsećanje i odavanje počasti prijatelju i bratu po peru, odvijalo se bez strogog protokola, više kao mozaik priča – prisećanja, dopunjenih njegovim pesama. Tako je Ana Jović podsetila da je ,,Klupa” peta Novicina knjiga, i da je on nju posvetio, takođe prerano preminulom, rođenom i starijem bratu Nebojši. Samog pesnika je opisala kao nasmejanog, poštenog, odanog, sklonog vrlinama, toliko neumornog da je napisanih pesama i aforizama imao za još nekoliko knjiga. Ona je pročitala i dve pesme koje su pesnikinje Slavica Pejović i Mimica Stefanović posvetile Novici.
Profesor Saša Stanković se je prisetio zajedničkog odlaska na Sajam knjiga u Beograd, i razgovora vezanih za nevolje da se napiše knjiga, ali i još više da se u današnje vreme obezbede pare za njihovo štampanje. Ipak, sa neugaslim entuzijazmom, kako i jedino pisanjem može da se bavi, i on i Novica su tada zaključili da su oni „krv svoga zavičaja“ – odnosno „Književna reprezentacija Vlasotinca“, pa su sa takvim ubeđenjem, takoreći misijom krenuli na Sajam knjiga u našu prestonicu.
Naročito nadahnut u svom govorenju bio je profesor Luka Krstić. On se je dotakao školskih i studentskih Novicinih dana, praćenja njegovog rada, kao i svog pisanja recenzija za dve od pet njegovih knjiga.

Brzinom kojom je pisao kao da je predviđao svoj brzi kraj. Ima takvih primera u poeziji. Recimo Dis je pisao o plavoj grobnici, pa je potom i sam završio u njoj. Puškinova omiljena tema bili su dvoboji, a u jednom je i sam izgubio život – objasnio je prf. Luka Krstić.
Novicina prijateljica i komšinica, Svetlana Šarić je istakla njegovu ljudskost, onu kojom je, uvek vedar i nasmejan, bio svima ohrabrenje i podrška, mada se ne bi reklo da je on sam imao mnogo sreće u životu. Bratanac Nenad se je prvo zahvalio svima koji su pomagali njegovom stricu Novici u radu na pripremi i objavljivanju knjiga, ali je istakao i lične osećaje kojima je bio vezan za njega:

Pojavno i glasom bio je silan, a u duši miran i blag. Kada sam imao neke prelomne trenutke u životu, dolazio sam kod njega, da nakupim pozitivnu energiju i snagu da se izborim sa tim životnim izazovima – otkrio je bratanac Nenad .
Na kraju večeri, Srba Takić, kao urednik svih njegovih knjiga, ali i u ime izdavača – biblioteke, nije propustio priliku da se zahvali svima onima koji su pomagali Novici Joviću da pripremi i izda svoje knjige. On je pomenuo Kulturni centar i Bobana Dimitrijevića, Dragana Miljkovića iz Fondacije darovitih, mr. Dragišu Markovića, kao recenzenta prve tri knjige, mr. Luku Krstića, Milentija Petkovića, koji je dao da se njegove slike nađu na koricama, Anu Jović kao lektoru, Zorana Stojičića, koji je uradio korice za svih pet knjiga, ali i Novicinim bratancima Nenadu i Saši, koji su finansijski pomogli štampanje knjižljvnog dela ,,Klupa”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare