Otadžbina” Neodržavanje referenduma na KIM pokazuje politiku Vučića

KOSOVSKA MITROVICA

Neodržavanje referenduma 16. januara u južnoj srpskoj pokrajini povodom ustavnih promena pokazuje u pravom smislu te reči izdajničku politiku Aleksandra Vučića i aktuelnog režima u Srbiji, saopštio je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

” Razlog tome je da predsednik Srbije ne želi da ruši državnost separatističke paradržavne tvorevine zvane republika Kosovo.
Čak i vakcinisanje Srba u južnoj srpskoj pokrajini ne može se odraditi u njihovom mestu življenja već moraju da bi se vakcinisali da idu put uže Srbije. Samo jedan dan je trajala vakcinacija Srba na teritoriji Kosova i Metohije i čim se oglasila vlada samoproglašene republike Kosovo Aleksandar Vučić je vakcinisanje Srbima na teritorije gde žive uskratio.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane Srbije da su do dolaska Aleksandar Vučića i Ivice Dačića na vlast Srbi sa KiM učestvovali na svim izborima bilo lokalnim, bilo predsedničkim, bilo parlamentarnim u organizaciji Narodne skupštine Srbije i Republičke izborne komisije. Na Sretenje 2012. godine četiri opštine na severu KiM Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i severni deo Kosovske Mitrovice organizovali su referendum na kojem se glasalo o nepriznavanju institucija samoproglašene države Kosovo na ovom delu južne srpske pokrajine. Iako se Priština protivila referendum je uspešno organizovan i u brojem većem od 90% Srbi su se na njega odazvali. Ubedljivom većinom glasova doneli su odluku o nepriznavanju institucija samoproglašene republike Kosovo. I tako je bilo sve do dolaska na vlast Aleksandar Vučića i Ivice Dačića koji ne samo da su nametnuli Srbima instutucije samoproglašene republike Kosovo već su i ukinuli postojeće institucije republike Srbije koje su preživele bombardovanje i NATO agresiju ali nisu Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića. Te instutucije su policija, sudstvo, civilna zaštita…
Izbori bilo predsednički, bilo lokalni, bilo parlamentarni nisu održavani samo na severu KiM već su održavani i južno od reke Ibar bez obzira na protivljenje Prištine. Srbi su imali biračke spiskove, formirali su po uputstvu RIK-a biračke odbore i glasovi su brojani na teritoriji južne srpske pokrajine. Sve je to odrađivano za vreme, kako Vučić voli da kaže, tzv. dosovske vlasti.

Po njegovom dolasku Skupština Srbije nije raspisala lokalne izbore ni za jednu opštinu u južnoj srpskoj pokrjini punih deset godina. Tokom 2013. godine potpisujući Briselski sporazum Srbe je primorao da učestvuju na lokalnim separatističkim izborima a kada su Srbi to odbili zatražio je od južnog krila NATO pakta da mu dozvoli da samo 45 minuta uđe na teritoriju KiM da bi neposlušne Srbe izborno disciplinovao.
Već 2014. godine Srbi na Kosovu i Metohiji više nisu glasali kao ostali građani Republike Srbije nego kao dijaspora. Glasanje se odvijalo na teritoriji Kosova i Metohije a brojanje u tzv. užoj Srbiji gde su glasačke kutije prevožene do Raške, Vranja i Kuršumlije gde se brojanje odrađivalo. Tako na terenu izgleda nacionalna i državna politika Aleksandra Vučića koja je u suštini klasična izdajnička.
Doduše, i sam predsednik pre neki dan otvoreno kaže, šta ima mi da tražimo na Kosovu i Metohiji kad Srba nema u Kačaniku, Đakovici, Kosovu Polju… Po logici našeg dičnog predsenika Srbija treba da se odrekne i Tutina, i Bosilegrada, i Dimotrovgrada, i Kanjiže, i Mola, i Ade, i Sente jer i tamo skoro da nema Srba.
Sve ovo pokazuje da bosanski rajetin iz Čipulića kod Bugojna nije dorastao da vodi Srbiju koja je za vreme njegove vladavine dotakla dno u svakom smislu. Nacionalnom, ekonomskom, moralnom, kriminalnom, koruptivnom… Zato samo odlaskom sa vlasti Aleksandra Vučića Srbija može da izađe iz blata, iz brloga, iz gliba u koji ju je ovaj diktator i kriminalni vladar doveo”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare