Otadžbina: Kako je sprečena “humanitarna katastrofa ” na severu Kosova

KOSOVSKA MITROVICA

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” u današnjem saopštenju navodi da je “pre neki dan javnost Srbije imala prilike da čuje od predsednika Republike kako je sprečio humanitarnu krizu na severu Kosova i Metohije”.

” Srbi koji žive na severu južne srpske pokrajine imali su prilike lično da se uvere u predsednikov recept. On se sastoji u tome, da je Aleksandar Vučić signalizirao svim trgovcima da sklone robu sa rafova i da je prebace u magacine. Onda su došle televizijske kamere i zabeležile nestašicu prehrambenih i apotekarskih proizvoda. Posle dva dana predsednik je poručio da se roba iz magacina vrati u rafove trgovina što su opet zabeležile televizijske kamere. Na taj način je predsednik Republike sprečio humanitarnu katastrofu na severu južne srpske pokrajine.
Građanima Srbije je predsednik to ovako objasnio. Da je on nestašicu prehrambenih proizvoda izbegao preko neba i na način na koji je to radio Robin Hud. Prvi put u svojoj istoriji Srbija je dobila nekog ko liči na Robina Huda. U prevodu, a on to i ne krije, predsednik kaže da je šumskim putevima obezbedio snabdevanje severa. Marketing kao i sve drugo.
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je na Vidovdan pustio u rad vodovod na severu Kosova i Metohije a vode nema. Otvorio banjski kompleks u opštini Zvečan, a niti osoblja koje radi niti gostiju ima.
Kad smo već kod Robina Huda i šumskih puteva, predsednik je posle dve godine laganja priznao da je on 6. decembra 2012. godine instalirao integrisano upravljanje granicama između Kosova i Metohije i ostatka Srbije. U tački pet te odluke Vlade Republike Srbije, koju je potpisao ondašnji predsednik Ivica Dačić a aminovao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić stoji da u slučaju nepredviđenih okolnosti Srbija može da povuče odluku o integrisanom upravljanju granicama kojom se na administrativne prelaze dovode albanski graničari i carinici. Danas, umesto da zbog humanitarne krize vlast u Srbiji povuče odluku o integrisanom upravljanju granicama predsednik Srbije, kako sam kaže, prebacuje robu sporednim putevima kroz šumu umesto da ide glavnim putem preko administrativne linije. Predsednik to ne čini jer je bedna kukavica bojeći se da će time da izgubi podršku svojih evrpskih „prijatelja“.
I ne samo to. U Briselu 2013. godine predsednik je potpisao dogovor sa Prištinom da 30% prihoda od carina sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak ide opštinama na severu Kosova posle održanih lokalnih separatističkih izbora. Predsednik Srbije je zbog malo para prodao integritet i državni suverenitet Republike Srbije nad južnom srpskom pokrajinom. Uz to Vlada Srbije je za vreme dok je on bio njen predsednik donela uredbu da svaki prelaz van administrtivnih prelaza ima za posledicu kažnjavanje građana Srbije sumom od 120.000 dinara. Srbe sa Kosova i Metohije zanima da li je i predsednik platio tu kaznu kao i direktor Kancelarije za KiM koji je istim putem kroz šumu došao na sever Kosoova i Metohije.
Možda predsednik Srbije sporednim putevima i može da prebaci prehrambenu robu na Kosovo i Metohiju ali to ne mogu ostali građani. Oni koji su to uradili pre mesec dana pohapšeni su od strane ROSU policije i čame u kosovskim zatvorima. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ još jednom poziva predsednika Srbije da ukine odluku o integrisanom upravljanju granicama i poništi Briselski sporazum kako bi omogućio slobodan protok robe i kapitala prema južnoj srpskoj pokrajini. Priča o nebu, šumskim putevima i Robinu Hudu je samo zamajavanje naroda.
U engleskoj istoriji je lik Robina Huda prepoznatljiv po tome što je on uzimao od bogatih a davao siromašnima. Srpski Robin Hud uzima od siromašnih građana Srbije za sebe, svoju porodicu i svoje prijatelje. Samo jedan mali primer. Pre neki dan je „Televizija Naša“ objavila da jakna Aleksandra Vučića košta nekoliko hiljada evra. Odelo staje duplo više. Sat predsednika Srbije, kako kaže „Televizija Naša“, košta nekoliko desetina hiljada evra. Predsednik ove činjenice nikada do sada nije demantovao. Inače, plata predsednika je 126.000 dinara.
Politika predsednika Srbije u odbrani Kosova i Metohije je i lažljiva i jalova i nemoćna. Dok se sa jedne strane svađa sa separtistima iz Prištine imitirajući tako da se bori za južnu srpsku pokrajinu sa druge strane zaokružuje državnost samoproglašene republike Kosovo.
Tipičan primer je formiranje vojske Kosova. Javna je tajna da je na tajnom sastanku u Parizu sa Hašimom Tačijem dao dozvolu za formiranje vojske Kosova da bi posle toga zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti zbog istog problema. Na samoj sednici nijedne reči o formiranju vojske Kosova zbog koje je sednica i zakazana nije izgovorio. U sedam godina svoje vladavine nikada nije ni pomenuo povratak do hiljadu srpskih vojnika i policajaca predviđenih Kumanovskim sporazumom. Danas na celoj teritoriji Kosova i Metohije vojska samoproglašene republike Kosovo formira svoje kasarne. Pre nekog vremena u nekadašnjoj kasarni španskog KFOR-a u opštini Istok uselila se ova separatistička oružana formacija. Oni su tik uz srpsku opštinu Zubin Potok izgradili poligon za vojnu obuku gde svakodnevnom pucnjavom uznemiravaju srpska sela u ovoj opštini. Iz tog razloga je pojačano iseljavanje Srba iz ionako proređenih srpskih naselja. Glasovi protesta se ne čuju ni od „Srpske liste“ ni od Kacelarije za KiM jer je predsednik Srbije dao blagoslov da se formira separatistička vojska.
Jedino odlazak ove kriminalne i korumpirane vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem može da garantuje Srbima sa Kosova i Metohije njihov opstanak na rodnoj grudi. U protivnom, drumovi će poželet Srbalja ali Srba nigde biti neće”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” koje prenosimo u celini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare