Osudjen zato što je kupio kanabis supruzi za lečenje?

LESKOVAC-BEOGRAD

Humanitarno Udruženje bolesnih IRKA optužilo je danas , kako navode “sudiju Gorana Stanojevića iz Višeg javnog tuzilastva u Leskovcu” da je doneo “sramnu presudu za lečenje kanabisom i osudi Dragana Stankovića na 3 godine i dva meseca zatvora jer je kupio 48 grama kanabisa radi lečenja svoje bolesne žene.

“Dragana Stanković, majka dvoje male dece, boluje od multiple skleroze, neizlečive bolesti za koju savremena medicina nema leka. LEK POSTOJI – KANABIS je izuzetno efikasan i danas se više stotina pacijenata u Srbiji leči uspešno i ilegalno od ms-a isključivo kanabisom. Draganin muž je kao svaki dobar suprug nabavio lek svojoj ženi na ilegalnom tržištu i kad se vraćao kući, uhapšen je, a lek je oduzet. Nikom nije prodavao, niti za to postoji sumnja. Osuđen je jer je želeo da pomogne teško bolesnoj supruzi i presuda je zbog toga nedopustiva, izvrće svaki smisao pravde i zakona!, navodi ovo udruženje.

“Dragana je kao dokaz za sud u prilog tome da kanabis koristi kao jedini lek koji joj pomaže, podnela svedočenja mnogih bolesnih saboraca koji su poslali dokaze i svedočenja koliko im Kanabis pomaže u lečenju ms-a. A pomoć bolesnih saboraca je stigla iz celog regiona. Sudija Stanojević je sve glatko odbacio i opšte nije uzeo u obzir činjenicu da je Dragana teško obolela. Rekao je samo da mu je “žao”, uopšte ne obraćajući paznju na to da je sirovina pronađena kod njenog muža bila namenjena za Draganin lek, presudivši kao da je u pitanju višestruki diler povratnik!

A kanabis je jedini lek koji pomaže Dragani, što je jasno predočeno sudiji. Ona, kao i hiljade drugih sugrađana, je odabrala kanabis umešto štetnih lekova koji ne pomažu! Da bi svi shvatili da se radi o namernoj torturi i pritisku na siromašnu porodicu, poslužiće podatak da sud od proleća ove godine drži zaplenjena kola porodice Stanković kao “dokazni predmet”, što teoretski ima pravo, ali je jasno da namere nisu u cilju ‘očuvanja dokaza’ jer zaplenom vozila se ni jedan dokaz ne čuva.
Stres uzrokuje napredak bolesti i izaziva relaps – ubrzavanje bolesti i pojačanje svih simptoma. Porodica i Udruženje će se žaliti i tužiti sudiju Stanojevića kao i Ministarstvo pravde za direktno ugrožavanje zdravlja teško bolesne majke i presudu koja preti opstanku porodice”, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

“Sud koji ne uvažava činjenice i pravosuđe koje kriminalce oslobađa a zabranjuje lečenje teško bolesnima, zabranjuje supružnicima da pomažu jedno drugom kod teških bolesti, mi više ne priznajemo!

Da ne bude nedoumice, u Srbiji je već napravljen presedan na koji bolesni koji se leče mogu da se pozovu. Sudska presuda koja je oslobađajuća za posedovanje kanabisa, tj. ulja od cvetova sa visokim procentom THC-a kojom su Sanja Mićić i Saša Mićić oslobođeni optužbe, jer su sudija i veštak utvrdili da Saša ulje kanabisa koristi kao lek za multiplu sklerozu. U torbi kod Sašine žene Sanje je nađeno 5 grama ulja od cvetova, napravljenih od preko 50 grama Kanabisa koje su kupili. Protiv Sanje koja ga je pratila, jer je tada teško hodao i pridržavao se za nju, su pokusali da pokrenu krivičnu tužbu, a samog Sašu su uslovili da prihvati opurtunitet i plati 60000 din. za 12 meseci za njenu slobodu, što je Saša odbio, spreman i bolestan da ide u zatvor zbog svog leka. Videvši sa čim se suočavaju, umesto sa preplašenim korisnicima, kako su očekivali, javnu tužilac je odbacio krivičnu prijavu!
Svaki advokat može da se pozove na ovu presudu, a ove činjenice su predočene i sudiji Stanojeviću, na šta dotični nije reagovao”, tvrdi ovo udruženje.

Udruženje poziva novu ministarku pravde “da pod hitno ukine sramotni zakon koji izjednačava korisnike, bolesne osobe sa švercerima i dilerima heroina, kokaina, vrlo štetne hemije u pilulama koje deca kupuju na svakom ćošku, jer ovo sa ‘pravdom’ nema ama baš nikave veze.
Podsećamo da je pre mesec dana zbog lečenja kanabisom i 25 gr, Ana majka sa troje male dece, koja je desetinama puta javno svedočila o koristi kanabisa u lečenju multipleskleroze, osuđena da plati 50. 000 din, da je muzičar osuđen na 120 dana rada za pola grama trave, da je istu presudu kao i Ana dobio kardiovaskularni bolesnik za 0,35gr trave. I obojica koriste kanabis umesto šake pilula…
Država šalje jasnu poruku bolesnima da će ih progoniti ako ne koriste hemiju, uz paralelnu šokantnu poruku građanima da se pravi kriminalci slobodno šetaju i oslobađaju visokih sudskih presuda, što možemo da čitamo svaki dan u medijima”, navodi ovo udruženje.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ubistvo iz samilosti
ubistvo iz samilosti
7 godine pre

Zakon se ne pravi za izuzetke. Izuzetke protokolise drugi zakon. U ovom slucaju oblast medicine to treba da resava.

Samrtno bolestan covek zeli da ga ubiju. Iz samilosti njegov najrodjeniji ga upuca. Po nasem zakonu to je ubistvo. Iz samilosti ne postoji. Niti medicina sme da ubija legalno ljude na samrtnickoj postelji, cak i kad im nije do zivota.
Ajde ljudi, uozbiljite se, inace i ovaj portal postaje isti, jer ga loze isti komentatori. Pardon, to nisu komenetatori, to su politiki profiteri, koji portale koriste za rusenje vlasti, ne za izvestavanje gradjana.

Pera ložač
Pera ložač
7 godine pre
gradjanin
gradjanin
7 godine pre

Odlican tekst. Svaka cast

Ministarku Kuburović ne zanima žalosna sudbina teških bolesnika
Ministarku Kuburović ne zanima žalosna sudbina teških bolesnika
7 godine pre

Ali je zato itekako zanima da što efikasnije pomogne Muameru Zukorliću u vezi njegove divlje gradnje u centru Novog Pazara. Iako pravosnažna presuda postoji, ona je pre par dana izjavila: “Ne bih rekla da je Zukorlićeva imovina nelegalna”.

Dakle, ministarka pravde sebi daje za pravo da u medijima osporava presude suda?! A mislili smo da se od Selakovića ne može biti gori.

Što se sudije Stanojevića i njegovog poimenja pravde u ovom slučaju tiče, po ko zna koji put je potvrđeno Nušićevo pravilo: “Pravda je ljudima veoma često teža od nepravde”.