Feministička izložba “Ti ne znaš ništa o meni”

LESKOVAC

Otvaranjem izložbe večeras u Leskovačkom kulturnom centru (LKC) Feminističke likovne kolovije pod nazivom „Ti ne znaš ništa o meni“, označen je početak kampanje povodom 16 dana aktivizma i borbe protiv nasilja nad ženama, devojkama i devočicama.

Aktivistkinje Centra za devojke iz Niša kampanju pod nazivom „Nasilje nad ženama je krivično delo i treba ga tako kažnjavati“ počele su u Leskovcu.
Kampanja je počela na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, i biće završena 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, do kada će Leskovčani i moći da vide izložbu u LKC-u.

Šesnaest dana aktivizma protiv naslja nad ženama je globalna, svetska kampanja, koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta.
Slike koje su ovom prilikom izložene nastale su na drugoj Feminsitičkoj likovoj koloniji Centra za devojke iz Niša, održanoj od 24. do 3.1 jula ove godine u Sićevu.
leskovac-feministicka-izlozba-1
Feminsitička likovna kolonija ima za cilj da promoviše feminizam kroz likovu umetnost. Želja organizatora je bila da umetnicama omogući da zajedno stvaraju, povežu se, da im se obezbedi javni prostor u kome će prezentovati svoju umetnost, rečeno je na otvaranju izložbe.
Trideset i jedna umetnica, uzrasta od 21 do 38 godina, iz Srbije, Makedonije, BIH i Hrvatske, bile su učesnice kolonije.
Nakon otvaranja izložbe radova nastalih na drugoj Feminističkoj likovnoj koloniji, u kamernoj sali LKC-a odigrana je predstava „Ja kao emotivno biće“ po tekstu Ene Ensler.
Feminističku likovnu koloniju i predstavu podržale su fondacija OAK i TRAG.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare