Osuda pretnji vlasniku FoNeta Zoranu Sekuliću

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je danas pretnje koje je dobio urednik FoNeta Zoran Sekulić i napade i ometanje u radu koje su doživeli novinari televizije N1 i zatražilo od nadležnih organa da reaguju i istraže ove slučajeve i procesuiraju počinioce.

Kako se navodi u saopštenju NUNS, Sekulić je posle gostovanja na N1 dobio preteću i uvredljivu poruku preko društvene mreže Fejsbuk, dok su novinari N1 Vanja Đurić i Filip Lukić bili ometani, vređani i gađani jajima tokom protestnog skupa protivnika vakcinacije i ekstremističkih organizacija.

U slučaju ometanja rada ekipe TV N1 pohvaljujemo reakciju pripadnika policije koji su novinarima omogućili da nastave sa izveštavanjem, naveo je NUNS.

U saopštenju se ocenjuje da su ovi slučajevi “samo nastavak kontinuiranog ugrožavanja bezbednosti nezavisnih i profesionalnih novinara u Srbiji, što je posledica negativne atmosfere u društvu koju pre svih stvaraju funkcioneri vlasti i režimski mediji, ali i selektivnog pristupa nadležnih organa slučajevima napada na novinare”.

“Ugledajući se na moćne političare, mnogi građani daju sebi za pravo da vređaju, kleveću i napadaju novinare i medijske radnike, a česta nezainteresovanost, pa čak i opstrukcija nadležnih organa, onemogućavaju da brojni slučajevi napada i pritisaka budu procesuirani i da dobiju sudski epilog”, ističe se u saopštenju NUNS.

Dodaje se da će NUNS o poslednjim slučajevima obavestiti nadležne organe, uneti ih u Bazu napada i pritisaka na novinare i izvestiti o njima međunarodne organizacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare