Osuda Popovićeve izjave

BEOGRAD

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osuduila izjavu nekadašnjeg šefa Odseka za krvne delikte Žarka Popovića, koji je govorio o odgovornosti za ubistvo devojčice Tijane Jurić.

“Nedopustivo je i apsolutno neprihvatljivo svako istupanje koje odgovornost za nasilje, a posebno za teška krivična dela, prebacuje na žrtvu. Poražavajuće je da takve izjave dolaze od onih koji su nekada bili u sistemu zaduženom za bezbednost i zaštitu svih građana, uprkos upozorenjima voditelja Srđana Predojevića”, navela je Janković.

Popović je u emisiji TV Vesti, koju vodi Predojević, rekao da otac Tijane Jurić, Igor, “nije sebe nekad pitao zašto dete od 15 godina u 11 sati noću u šorciću izlazi na ulicu i ide negde bez njegove kontrole”.

Na Predojevićevo pitanje da li je siguran u to što je izgovorio i da li je to prikladno, Popović je rekao da je “siguran” i da je “prikladno”, navodeći da “nekad neko pere savest preko nekih priča”.

Janković je naglasila da je iznošenjem takvog stava još jednom potvrđeno da je “u našem društvu i dalje čvrsto ukorenjen patrijarhalni obrazac, kojim se zločinac pravda odgovornošću žrtve”.

Istovremeno, dodala je, takvo istupanje objašnjava suštinske razloge zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje, a to su relativizacije krivice, osuda, odsustvo podrške i ponižavanje žrtve.

Janković je podsetila da se sve to događa u trenutku kada hiljade žena iznose javno na društvenim mrežama svoje ispovesti o doživljenom, a neprijavljenom nasilju i da u istom danu Srbija svedoči jezivom trostrukom femicidu i samoubistvu ubice koji je već bio prijavljivan za nasilje u porodici.

Ona je upozorila sve nadležne i čitavu javnost da nasilje nije privatna stvar već problem celog društva, koje mora da nađe najefikasnije načine da zaštiti devojčice i žene.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare