“Ostaci” Andreja Nosova premijerno na DEV9T

BEOGRAD

Hartefakt 17. juna gostuje na umetničkoj manfestaciji DEV9T sa predstavom rađenom po tekstu Vuka Boškovića, u dramaturgiji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova!

U okruženju brojnih uzbudljivih instalacija i neprestanog stvaralaštva iz devet umetničkih oblasti, na festivalu DEV9T, 17. juna u 20 časova biće premijerno izvedena predstava OSTACI, rađena u produkciji Hartefakta.

U Integral favelu ovog festivala u petak stiže glumačka ekipa – Miloš Timotijević, Jelena Graovac i Irena Popović Dragović, te autori Andrej Nosov, Vuk Bošković i Biljana Srbljanović kako bi upravo na manifestaciji DEV9T čiji je slogan „stvaraj dalje“ postavili pitanje: ima li smisla i vredi li i dalje pokušavati?

“Nije li ukleto usuđenje svakog čoveka koji pokuša nešto da menja, da ostane u toj borbi sasvim sam? Ili da čak i kada postoje saveznici i saborci, bude spreman da gubi iz dana u dan? Šta je to što gubimo pristajanjem na poredak koji je zasnovan na manipulativnim i pokvarenim ljudskim osobinama? Gubimo mogućnost da nam život bude dostojanstven, da oni koji ne zaslužuju i ne dobijaju, gubimo postor da volimo.

Nije ni čudo što junaci nove drame Vuka Boškovića vole pogrešno. Ili vole pogrešne. Ili se ne usuđuju da vole tamo gde im se ta ljubav čini potpuno nepovratnom, rasutom i neispunjenom. Ili vole tamo gde je sigurno. Šta je to sigurnost? Ima li sigurnosti? Kada smo sigurni? Ovo su samo neka od pitanja koja ovom predstavom otvaramo” – rekao je Andrej Nosov povodom premijere.

U ovom komadu o nesrećnim i mrtvim ljudima, junaci pokušavaju da srede svoje intimne živote i međusobne odnose ispunjene ljubomorom, psihoaktivnim supstancama i tragovima ljubavi, dok se paralelno istražuju ratni zločini koje je bataljon Vojske Srbije izvršio nad albanskim civilima na Kosovu. Odnosi između njih su zamršeni, opterećeni prošlošću, prećutkivanim svakodnevnim problemima i strahovima vezanim za budućnost. Svako od njih istovremeno i sumnja da ga svi ostali lažu, zbog čega je jako povređen, ali je takođe uveren u ispravnost svoje odluke da nikad nikome ne kaže istinu.

Prema rečima pisca Vuka Boškovića, „Ostaci“ se bave likovima koji su potpuno svesni da su šanse da razotkriju počinioce ratnog zločina i „privedu ih pravdi“ podjednako male koliko i šanse da će svako od njih „živeti srećno do kraja života“, ali oni su spremni da urade bilo šta da bi ostvarili i jednu i drugu stvar.

Ova predstava nema za cilj da bilo koga obrazuje o prošlosti, da bilo koga tera da radi bilo šta. Ova predstava, dakle, najličnije postavlja pitanje: ima li smisla i vredi li i dalje pokušavati?

Repriza je zakazana na istom mestu, za 18. jun u 20 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare