Osnovni sud u Vranju ima dobre rezultate u rešavanju starih predmeta

VRANJE

Za devet meseci 2018. godine Osnovni sud u Vranju imao je 36.818 predmeta u radu a rešeno je 16.838, rekao je na konferenciji za novinare predsednik suda Stojadin Stanković.

U tom periodu savladavanje priliva u svim materijama bilo je 108,7 odsto, a prosečno rešeno mesečno po sudiji na nivou suda je 75 predmeta.
Što se tiče presuda, ukinuto je 27,54 odsto odluka, što je nešto više od četvrtine, rekao je Stanković, koji je naglasio da Osnovni sud u Vranju važi za sud koji ima poprilično „veliki priliv predmeta“.

„U parničnoj materiji za devet meseci imali smo ukupno u radu 6.807 predmeta, a rešeno je 2.635. U ovoj materiji imamo 983 stara predmeta, što čini oko 23,56 odsto od ukupnog broja. To su predmeti stariji od dve godine. Smatram da imamo dobre rezultate u rešavanju starih premeta. Nastojaćemo da i dalje budemo maksimalno angažovani na tom planu u da stare predmete smanjimo na najmanju meru. Da smo u tome uspešni govori podatak da su najstariji predmeti svedeni na desetak u parničnoj materiji, u radnoj ih imamo samo tri, u krivici nemamo predmete starije od deset godina“, rekao je je Stanković.

U krivičnoj materiji, dalje kaže Stanković, predmeti stariji od dve godine čine samo 19 odsto ukupnog broja.

„Nemamo starije predmete od 10 godina, a od pet do 10 godina starosti imamo samo 24 predmeta. Nešto je u tom pogledu teža situacija u izvršnoj materiji, koja je rak rana svih sudova u Srbiji. Tu imamo samo četiri sudije, broj nerešenih predmeta je 12.000 i tu ćemo morati najviše da radimo“, istakao je predsednik suda.

On je dodao da su prošle godine, za postigute rezultate u izvršnoj materiji, svrstani među četiri srpska suda koji su najviše postigli u pogledu smanjenja broja predmeta. Podsetio je da su imali oko 40.000 nerešenih, sada samo 12.000.

„Ovi rezultati suda su više nego dobri, s obzirom da Osnovni sud radi sa 23, umesto sa predviđenih 27 sudija“, kaže Stanković.

Ubuduće prioritet u radu će biti upravo rešavanje problema sa predmetima iz prethodnog perioda, kao i nagomilanim izvršenjima.

Osnovni sud u Vranju je tokom ove godine dosta pažnje posvetio aktivnostima u cilju omogućavanja strankama da spor reše putem medijacije. Pokrenuta je inicijativa u 16 predmeta za rešavanje sporova medijacijom. Od tog broja, u pet predmeta, stranke su prihvatile da pokušaju da reše spor putem medijacije dok je u jednom to i učinjeno.

„Od nedavno imamo medijatore sa licencom i oni će doprineti da se u sudu popravi stanje i na tom planu“, zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare