Osnovna škola „Vožd Karađorđe“: Moje sutra počinje danas

LESKOVAC

Učenici osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Leskovca pokrenuli su akciju „Moje sutra počinje danas“. Tadi se o projektu „Sutra počinje danas“ koji finansira Evropska unija u okviru Programa „Podrška civilnom društvu 2018“, a koji nevladina organizacija „Praksis“, sprovodi u partnerstvu sa Udruženjem muzičke umetnosti (Music Art Projekt – MAP), ujedno i kao deo nastave predmeta građansko vaspitanje. Želja dece je da, kao aktivni odgovorni građani, poštujući sve demokratske procedure, ukažu nadležnom odeljenju lokalne samouprave na problem oštećenih mobilijara u parkićima, otvorenih šahti i blokiranih ili zakrčenih prolaza ili trotoara.

Konkretni cilj ove akcije je podizanje svesti i kapaciteta dece da aktivno učestvuju i utiču na kreiranje lokalnih politika koje se odnose na decu kroz postojeće mehanizme koji su im dostupni, odnosno da se sa decom radi na razvijanju i organizovanju jedne lokalne akcije kroz koju bi oni iskazali šta su potrebe dece-mladih u toj zajednici, i pokušali da utiču na donosioce odluka da potrebe dece i njihove stavove uključe u planiranje aktivnosti i politika za decu na lokalnom nivou.

Učenici ove škole su u toku meseca septembra prikupljali podatke, fotografisali oštećeni mobilijar, beležili adrese i lokacije. Na osnovu prikupljenog materijala pripremili su PP prezentaciju i plakat sa namerom da ih predoče i predaju, nadležnim odeljenjima loklane samouprave kako bi oni u skladu sa nadležnostima i mogućnostima lokalne samouprave popravili, sredili ili uredili ukazane objekte ili mobilijare. Taj materijal su predali Odeljenju za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu, grada Leskovca. Tu ih je sačekao, ugostio i vrlo ljubazno saslušao Bratislav Stanković, koji i sam živi u istom naselju gde i učenici. On im je objašnjavao proceduru rešavanja ovakvih problema, ali i pohvalio inicijativu i aktivnost dece te ih odveo do pisarnice Gradske uprave gde su deca predala svoj zahtev.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare