OSNOVANA ASOCIJACIJA ALBANSKIH OPŠTINA PREŠEVSKE DOLINE

PREŠEVO

Sednici Skupštine albanskih odbornika  iz opštine Preševo, Bujanovac i Medvedja , na kojoj je danas usvojena odluka o formiranju Asocijacije albanskih  opština Preševske doline prisustvovalo je četrdeset troje od ukupno šezdeset sedam

Sednici  održanoj u Preševu nisu prisustvovali odbornici Parstije demokratskog delovanja Rize Haljimija i  Demokratske unije Albanaca Rahmi  Zulfijua  kao ni dobornici iz Medcvedje i Pokreta za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

Za  Asocijaciju opština čiji je cilj, kako je  rečeno , da Albanci iz tri opštine na jugu Srbije imaju ista prava kao I Srbi na Kosovu , glasali su odbornici Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafe, Demokratske partije Nagipa Arifija,  Pokret za demokratski progres Jonuza Musliua , Grupe građana Ramzi Ljatifia I Demokratske unije doline Skendera Destani,

U odluci se navodi da je ona zasnovana na  evropskoj konvenciji kao I da će naknadno biti donete odluke o  organima Asocijacije albanskih opština I napravljen Statut.

U olduci se takodje navodi čitav niz ranijih sporazuma I deklaracija, kao I RŽreferendum iz 1992. goidine uz obrazloženje da ništa od toga nije realizovano kao I da Albanci iz Preševske doline insistiraju na reciprocitetu u pravima kakva imaju Srbi na Kosovu.

Predsedavajući  Skupštine albanskih odbornika Jonuz Musliu je, na pitanje JUGpressa, koje će nadležnosti imati ova asocijacija rekao da će one biti u oblasti bezbednosti, vezane za policiju, pravosidje, , zdravstvo, kulturu I slično.

Na naše pitanje da li je ova  aocijacija osnovana u skladu sa zakonima Srbija I da li će ona sardajivati sa Vladom Srbije, , kao što je to slučaj sa Zajednicom srpskih opština koja će biti osnovana u skladu sa kosovskim  zakonima , Musliu je odgovorio potvrdno.

“Zašto ne bi bilo”, rekao je Musliu I dodao da Albanci imaju pravo ista prava kakva će dobiri Srbi kroz Zajednicu  srpskih opština.

Na pitanje da li će njegova stranka , posle ove sednice, raskinuti koaliciju sa SNS-om u BUjanovcu , gde su zajedno na vlasti, Musliju je rekoa da se današnje odluke ne odnose na lokal.

“To je lokalna koalicija I nema veze s ovim”, rekao je Musliu.

Na naše pitanje zašto je u ovaj kontekst stavljana danas  i Medvedja kada iz te opštine  nije bilo nijednog odbornika i Albanci nisu većina u njoj, Musliu je  njihovo odsustvo opravdao sutražnjim loklnim izborima.

„Albanci su bili većina u Medvedji pre rata 1999. godine“, tvrdi on.

A na pitanje kako komentariše odsustvo odbornika dve stranke Musliu je odgovorio da ne želi to da komentariše ali da se „oni slažu sa ovim“.

„ Niko od njih ne živi bolje od nas“, rekao je Musliu.

A neki od odbornika koji su danas prisustvovali opvoj sendici u hodniku su kometarisali da se radi o „politici“ i da u svemu ovome ima i „marketinga“.

U Preševu danas nije primećeno prisustvo policije, sme oko  Centra za prihvat izbeglica, iako su pojeidni beogardski mediji danima u svojim tekstovima najavljivali „podizanje tenzija“ a u tome nisu zaostajali ni pojedini članovi Vlade Srbije.

Da li pojedini beogradski i mediji sa Kosova  nemau poima šta se stvrano dešava idešavalo danas u Preševu ili su očekivali incidentne situacije, tek, danas je bilo  mnogo kamera u  zgradi opštine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare