Osnovan Centar za istraživanje bezbednosti

LESKOVAC

U Leskovcu je osnovan Centar za istraživanje bezbednosti (CIB), kao udruženje građana formirano radi istraživanja, afirmacije, promocije i kritičke analize različitih aspekata ljudske, socijetalne, nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.

Predsednik Upravnog odbora CIB-a, Aleksandar Stojanović, kaže da je ideja kreiranja ovakve organizacije, približavanje složene, multidisciplinarne bezbednosne problematike, „običnim“ ljudima.

  • Bezbednost možemo posmatrati kao svojstvo, nauku i kao funkciju. Centar za istraživanje bezbednosti će se truditi da u toku svog rada, svojim čitaocima i pratiocima, omogući detaljnije upoznavanje sa svim dimenzijama bezbednosti, podrazumevajući pod time bavljenje ne samo velikim vojnim savezima, vojskom, policijom, obaveštajnim i bezbednosnim službama, već i bezbednošću pojedinca i grupa čiji je taj isti pojedinac, integralni deo – naveo je Stojanović.
  • Živimo u svetu intenzivnih promena, velikih globalnih, regionalnih i nacionalnih disproporcija, u svetu velikih nepravdi i još većih pretnji. Da bismo u svemu tome pronašli svoj put, potrebno je razviti svest o izazovima sa kojima se možemo susresti. CIB će dati sve od sebe da zainteresovanim stranama pruži mogućnost da prošire znanja ne samo o, primera radi, geopolitičkim turbulencijama, terorizmu, organizovanom kriminalu ili verskim sektama, već i o osetljivoj i vrlo važnoj stvari, koju nazivamo bezbednosnom kulturom. To je, u krajnjoj liniji, društvena opravdanost našeg rada – zaključio je Stojanović.

Centar za istraživanje bezbednosti ima sedište u Leskovcu, informacije o njihovom delovanju su dostupne na fejsbuk strani a kontakt sa organizacijom se može uspostaviti putem mejla aleksandar.stojanovic.cib@gmail.com.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare