“Osnovac” vicešampion Srbije u konkurenciji šahistkinja

NIŠ

  Dečiji šahovski klub “Osnovac” iz Niša osvojio je drugo mesto i titulu vicešampiona Srbije, što je najveći uspeh jednog niškog kluba u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u istoriji niškog šaha, dugoj ravno 90. godina. Titula vicešampiona Srbije osvojena je u okviru Prve lige Srbije za šahistkinje, koja se od 22. oktobra igrala u hotelu “Stara Planina” na Staroj planini.

  Niška ekipa je titulu vicešampiona Srbije obezbedila kolo pre kraja, a u pretposlednjem 10. kolu igrale su šahistkinje “Osnovca” meč za titulu prvaka države! Iako su imale ogromnu šansu da dobiju i taj meč i da se okite titulom prvaka Srbije, ipak nisu iskoristile priliku koja im se ukazala, i meč su završile nerešenim rezultatom i na taj način su potvrdile osvajanje drugog mesta.

                            Takmičenje su završile sa skorom od 9 pobeda i 2 nerešena meča, a pored prvoplasirane ekipe ŠK “Rad” iz Beograda, jedina su ekipa koja nije osetila gorčinu poraza na ovom takmičenju.

                            „Za postignuti ovogodišnji rezultat zasluge idu igračicama koje su nastupale za klub i koje su svojim igrama predstavile naš klub i Grad Niš na najbolji mogući način! Treba im čestitati ne samo na odličnom rezultatu, već i na trudu i energiji koju su uložile jer su se borile za boje našeg kluba do svojih krajnjih mogućnosti“, kažu u niškom klubu.

                            Članice vicešampionske ekipe, koje će biti krupnim slovima upisane u istoriju niškog šaha, bile su  Teodora Injac,  Aleksandra Maltsevskaja , Adela Velikic, Anđelija Stojanović,  Ana Benderić, Jelena Stevanović i Andrea Pavlović.

                             „Osvojeno drugo mesto i titula vicešampiona države je veliki uspeh, pogotovo za jedan mali klub koji dolazi iz grada u kome se šah kao sport nažalost ne ceni i pored svih problema sa kojima smo se čitave godine suočavali – od drastičnog smanjenja budžeta i velike borbe za pronalaženje donatora i sponzora, preko nekorektne odluke Saveza da promeni “pravila igre” usred takmičarske sezone, sredinom juna i dozvoli povećanje broja stranih igrača u svakom meču – u trenutku kada je velika većina klubova već imala formirane ekipe i da na taj način drastično utiče da se neki klubovi pojačaju u tolikoj meri da su “preko noći” postali kandidati za najviši plasman a do tada, uz dužno poštovanje, nisu bili viđeni ni u borbi za medalju, pa sve do zdravstvenih problema koji su nas zadesili“, ističu u niškom klubu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare