Osmomartovski protestni marš žena u Beogradu

BEOGRAD

Protestni osmomartovski marš, u organizaciji Mreže “Žene protiv nasilja”, “Labrisa”, “Astre”, “Romske ženske mreže”, “Mreže žena u crnom Srbije”, “Mreža žena Rasinskog okruga”, “Levog samita Srbije”, “Konsultacije za lezbejke” i “Plenuma žena za štrajk” održan je sinoć od Trga Republike do Slavije.

Ispred spomenika knezu Mihailu na Trgu republike okupilo se oko 200 ljudi, a aktivistkinje su nosile transparente na kojima je pisalo “Žene, život, sloboda”, “Solidarnost naša snaga”, “Moje telo, moja teritorija”, a izvikivale su “Neću ružu, hoću revoluciju”, “Dostojanstven rad, a ne glad”.

Protestnom skupu prisustvovali su i članovi Inicijative “Ne davimo Beograd”, a mogli su se primetiti i transparenti na kojima je pisalo “Dosta nam je ugnjetača i njegovih pomagača”.

Predstavnica “Žena u crnom” Mina Damjanović kazala je da su se okupile da bi videle gde su žene danas u Srbiji, gde su njihova prava.

“Naša radna prava su ugrožena, žena za isti posao dobija manje novca, seksizam i nasilje se normalizuje kako na poslu tako i u privatnoj sferi, a život bez nasilja gotovo je nemoguć”, ocenila je Damjanović. Protest je sa Trga republike premešten ispred poslovnice “Eurobanke” na Terazijama, gde su pročitani zahtevi protiv prinudnog iseljenja Silvane Maurer iz njenog stana, a potom je protesna šetnja nastavljena u Ulici kralja Milana do zgrade Vlade Srbije, ispred koje su aktivistkinje pročitale svoje zahteve, koje su juče predale Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon čega su izvele mali performans.

Šetnja je zatim nastavljena ispred Ministarstva za rad, a završena je na Trgu Slavija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare