Osmi konkurs za strip kaiš, u konkurenciji 2104 radova

LESKOVAC

Žiri u sastavu Nikola Milićević (urednik “Nove Naše reči” i strip teoretičar), Marko Stojanović (predavač u Leskovačkoj školi stripa) i Miloš Cvetković (predavač u Leskovačkoj školi stripa) nije imao ni malo lak posao. Nakon dugotrajnog zasedanja odlučeno je da na Osmom konkursu za strip kaiš Ivi Cvetković iz Leskovca pripadne Nagrada za uzrast do 10 godina, Mini Paunov iz Zrenjanina Nagrada za uzrast od 11 do 15 godina i Bogdanu Ristiću iz Leskovca Nagrada za uzrast od 16 do 19 godina. Zbog ovogodišnjeg velikog broja radova dodeljene su i dve specijalne nagrade, i to Anastasiji Vidanović iz Leskovca i Jeleni Pavlović iz Beograda.

Na Osmi konkurs za strip kaiš, organizovan u sklopu 23. Balkanskih smotri mladih strip autora, pristiglo je 2104 rada iz zemlje i iz inostranstva. Ovaj konkurs tradicionalno organizuje Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ u saradnji sa Sindikatom obrazovanja Jablaničkog okruga, Učiteljskim društvom Leskovac i „Novom Našom reči“, a učestovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Beograda, Zrenjanina, Kruševca, Jagodine, Varvarina, Leskovca i drugih gradova iz čitave Srbije, ali i iz Crne Gore i Severne Makedonije. Ove godine se organizaciji konkursa pridružila i Osnovna škola “Josif Kostić”, gde je svaki učenik uzeo učešće nacrtavši sopstveni strip kaiš na slobodnu temu ili na zadatu temu „Strip kaiš protiv nasilja“. Značajan doprinos dale su i leskovačke osnovne škole “Svetozar Marković”, “Vožd Karađorđe”, “Vasa Pelagić”, “Kosta Stamenković” i “Vuk Kradžić”.

Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ ovim konkursom obeležava godišnjicu svog rada, budući da je svoja vrata za polaznike otvorila 29. Maja 1995. dodine. Do danas je kroz nju je prošlo više od hiljadu i petsto dece, od kojih su danas mnogi svetski poznati strip crtači, kao i animatori, ilustratori, restauratori, arhitekte, tatoo majstori, te akdemski slikari i grafičari. Škola stripa donela je u grad Leskovac preko stotinu međunarodnih priznanja i nagrada, a od 1998. godine organizuje i najstariji festival na prostoru bivše SFRJ, Balkanske smotre mladih strip autora, koji je takođe i jedna od najmasovnijih strip manifestacija na svetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare