Oslikan mural u Čairu šalje poruku Evropske nedelje mobilnosti

NIŠ

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, EU info kutak Niš (Informacioni kutak Delegacije Evropske unije u Nišu) i Grad Niš u saradnji sa Umetničkom školom Niš kao jednu od aktivnosti obeležavanja organizovali su oslikavanje murala u Parku Čair. 

Imajući u vidu ovogodišnju temu Evropske nedelje mobilnosti „Sačuvajmo energiju”, polazna osnova idejnog rešenja su alternativni izvori energije.

Oslikavanje murala, kao i izrada idejnog rešenja poverena je Umetničkoj školi Niš. Na idejnom rešenju radile su profesorke Milica Radovanović, Nevena Stefanović i Ivana Savić, koje su u sinergiji sa učenicima definisale osnove murala. U vizuelnom prikazu pojavljuje se i biciklista kao ideja usmerenja na zdrave stilove života i smanjenje emisije štetnih gasova.

Intervencija u prostoru kao umetnički izraz daje veliku mogućnost za animiranje i skretanje pažnje javnosti svih uzrasta, otuda ideja da ovaj mural na atraktivan način pošalje poruku i promoviše urbanu mobilnost na duže staze i to baš na području najvećeg gradskog parka koji okuplja brojne sugrađane svih generacija.  

Danijela Vučić menadžerka EU info kutka Niš na današnjoj promociji murala podsetila je su svi događaji i aktivnosti koje se organizuju tokom Evropske nedelje mobilnosti imaju cilj da se promišljaju  mere održive mobilnosti i održivog saobraćaja u urbanim sredinama.

„Pred lokalne zajednice je ostavljena mogućnost da zajedno sa građanima promišljaju mere održive mobilnosti i da se kroz uključivanje građana menjaju navike u vezi sa urbanom mobilnošću. Ideja je da ovakvom umetničkom intervencijom ovaj prostor dobije ne samo atraktivniji izgled već i da  ima svoju određenu funkciju“ dodaje Vučić.

Maja Stanković, energetska menadžerka Grada Niša je podvukla da Grad Niš drugu godinu za redom obeležava čitavu nedelju urbane mobilnosti.

„Naša da današnja zajednička aktivnost je doprinos profesora i učenika Umetničke škole da se našim sugrađanima približi ovogodišnja tema, a to je da se krećemo kvalitetnije i da štedimo energiju. Ove godine je u Evropskoj nedelji urbane mobilnosti dat fokus na  alternativnim vidovima saobraćaja i naš fokus će biti da nastavimo sa rekonstrukcijom i izgradnjom biciklističkih staza kako bi biciklizam u Nišu podigli na jedan viši nivo“ zaključila je Stanković.

Umetnička škola Niš i ove godine je bila aktivni partner u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti. Za direktorku Umetničke škole Niš Anu Nikolić značajno je da učenici dobiju mogućnost da saznaju da je uticaj na zajednicu moguć i da je moguće poslati poruku. To je dobrobit i za školu, rad učenika ali i za širu zajednicu.

Ona naglašava da  „Umetnička škola ima svoju specifičnost, da njeni učenici mogu da grade vizuelnu komunikaciju sa sredinom i društvom. Mural je deo njihove ideje, sami su radili istraživanje teme, našli su motive preko kojih šalju poruku široj zajednici“.

Ivana Savić, profesorka Umetničke škole dodaje da  su u radu sa učenicima lako došli do ideje i rešenja jer su oni u uzrastu u kojem je već imaju razvijenu svest o okruženju, na koji način se stvari dešavaju i kako i šta pojedinac može da učinio kako bi se sačuvala planeta. „Prikazali smo izvore energije koji se možda ne koriste u našoj zemlji i probali smo da poruke budu pitke za oko i da postanu jasne građanima koji nisu upoznati na ovaj način sa likovnom kulturom“ pojašnjava Savić.

Svake godine, od 16. do 22. septembra, održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. Godišnja tema za 2023. je „Uštedi energiju“.

Sprovođenjem Evropske nedelje mobilnosti u Srbiji koordinišu Stalna konferencija gradova i opština – Savez opština i gradova Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, što doprinosi još masovnijem obeležavanju manifestacije u našim lokalnim samoupravama uz snažnu podršku svih relevantnih aktera sa nacionalnog nivoa, navodi se u saopštenju.(kraj) DN/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare