Osamnaestogodišnjeg Petra spasile vešte ruke niških hirurga

NIŠ

Mladi Petar K. je pre desetak dana kolima hitne pomoći dovezen u Urgentni Centar UKC Niš sa povredama opasnim po život, danas se osmehuje objektivu i medicinarima niškog kliničkog i to je sva lepota medicine.                         Hitna dijagnostika pokazala je multiple povrede glave, trbuha i grudnog koša pri čemu su vitalni parametri ukazivali na brzi najgori ishod. Konstatovano je postojanje velike količine krvi u srčanoj kesi sa pretećom tamponadom i prestankom srčanog rada… u roku od 15 minuta već je bio u hirurčkoj sali gde ga je spremno čekala cela ekipa: kardiohirurg dr Aleksandar Kamenov, digistevni hirurg prof dr Goran Stanojević, kolege anesteziolozi koje je predvodila prof dr Biljana Stosić, dr Milan Lazarević sa svojom ekipom koja je odmah ulkjučila aparate za spašavanje krvi i perfuzer Radovan Dramicanin koji je spremio EKK mašinu… Tokom opericije kolege su našle povredu desne srčane komore sa jakim krvarenjem koje je zbrinuto filigrantski precizno…objašnjava Prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

                     Petra su od najgoreg ishoda delili minuti…

                      Nakon operacije Petar se oporavljao u intenzivnoj nezi naše Klinike za kardiohirurgiju i o njemu su brinuli naši hirurzi i anesteziolozi – dr Dejan, dr Sasa, dr Vlada, dr Nenad, dr Stefan, dr Bata, dr Mladjan, dr Ivana, dr Miroslav, dr Nenad, dr Bane, dr Djordje i naravno naše sestre u intenzivnoj nezi predvođene sestra Anom Milenković…

                      “Petar se povredio samo nekoliko dana nakon što je napunio 18 godina… poverio nam se da želi da upiše Vojnu akademiju. Ponosan sam na naš UKC i kolege sa kojima radim koji i u ovo najteže Covid vreme pokazuju kako se bori za živote pacijenata i kako se čuva Otadžbina. Srećan što će Petar imati ceo zivot pred sobom i što će moći da ispuni svoje snove“, kaže dr Drgan Milić.

                      Kada je odlazio sa klinike kući, Petru su poželeli da završi Vojnu akademiju i da, jednog dana, zasluži čin generala i da čuva našu Otadžbinu kao i sve nas….

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare