OSAMNAEST MILIONA ZA MERE ZAPOŠLJAVANJA

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović I direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u tom gradu Dejan Stanković  potpisali su danas sporazum o realizaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 18 miliona.

Po rečima Cvetanovića , pet  miliona dinara biće izdvojeno za sticenje stručne prakse visokoškolaca koji su školovanje završili sa prosečnom ocenom iznad 9.

“Stručnuu praksu obaviće 20 visokoškolaca. Ovo je mera koju sprovodimo tri godine za redom I zadovoljni smo  njenim rezultatima jer  većina visokoškolaca koji na ovaj način obave praksu nakon njenog završetka ostaju kod poslodavaca u radni odnos”., rekao je Cvetanović.

Za meru otvaranja novih radnih mesta biže izdvojeno  sedam miliona dinara a posao će dobiti 58 osoba”, rekao je Cvetanović.

Ove godine uvedena je I jedna novena, mera iz akcionog plana zapošljavanja, koju su ,  kaže Cvetanović ,  nazvali „Obuka na zahtev poslodavca. „

Na ovaj način biće omogućena neka vrsta pre kvalifikacije osobama koje se nalaze na  evidenciji nezaposlenih a za to je iz gradskog budžeta izdvojeno šest milona dinara za zapošljavanje  60 osoba.

Cvetanović je sitakao da ove mere sprovodi grad Leskovca  isključivo iz svojih sredstava a da   uz tehničku podršku Nacionalne službe zapošljavanja.

On je rekao da je nedavno potpisan sporazum o zajedničkom finansijskom učešću u procesu smanjenja nezaposlenosti.

“ Grad će, , preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj koja sprovodi sve ove mere, izdvoji devet miliona dinara,  a Nacionalna služba zapošljavanja 8,3 miliona za realizaciju dva programa  zapošljavanja.

Jedan je program samozapošljavanja kojim će tokom 2015 godine sa evidencije nezaposlenih biti skinuto 75 osoba  spremnih da samostalno otpočnu neki biznis.

Tri miliona dinara planirano je za obavljanje stručne prakse, što će obuhvatiti 50 osoba.“, rekao je Cvetanovićna press konferenciji .

 

On je dodao da grad Leskovca svake godine izdvaja značajna sredstva za aktivne mere zapošljavanja , da je u  2013 godini izdvojeno  60 miliona, u 2014 godini 28 miliona  a da će u 2015. godini biti izdvojeno 27 miliona dinara a da će  Nacionalna služba zapošljavanja uplatiti 8,3 miliona.

„Zato su i podaci koje dobijamo iz Nacionalne službe zapošljavanja ohrabrujući i govore o smanjenju broja lica koja čekaju posao.

Na kraju 2012.  na  evidenciji nezaposlenih bilo je 22812 osoba , prošle godine 20. 470 nezaposlenih dok je ove godine u julu mesecu taj broj bio  19858 nezaposlenih osoba., rekao je Cvetanović. (kraj) lj.s.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare