Organizacioni odbor za obeležavanje 100 godina Oktobarske revolucije

LESKOVAC

Pokret Socijalista i Gradski odbor SUBNORA Leskovac, organizovali su koferenciju za medije povodom sto godina od početka Oktobarske revolucije u Rusiji, koji po njima spada u jedan od najvećih događaja u istoriji radničkog pokreta. Bozidar Vučković, predsednik leskovačkog odbora Pokreta socijalista rekao je da je za te potrebe konstituisan Organizacioni odbor i najavio izložbu i tribinu u Narodnom muzeju 7. novembra u 11 časova.

„Organizacioni odbor je obeležavanje sto godina od Oktobarske revolucije podelio u dva dela. Prvi deo se organizuje sutra odnosno 7. novembra upravo na dan početka ove revolucije, gde će se u 10 časova položiti venac na spomeniku Blagoju Nikoliću, čoveku koji je komadovao jednim odredom u napadu na zimski dvor. On je bio i veoma blizak saradnik Vladimira Ilića Lenjina. Posle toga organizujemo izložbu „1917-2017“ u galeriji Narodnog muzeja, koja  se sastoji od izložbenih fotografija, nekih ličnih predmeta Blagoja Nikolića i od reprodukcija umetnika koji su potekli ili stvarali inspirisani Oktobarskom revolucijom. Nakon izložbe biće održana i tribina na temu „Sto godina Oktobarske revolucije“. U okviru ove manifestacije pokrenućemo inicijativu za formiranje društva Srpsko-ruskog prijateljstva gde će se prva skupština održati 15. novembra, a istog dana u Narodnom pozorištu  biće veče Rusko-srpskog prijateljstva koje zamišljeno kao kulturno-zabavni program sa numerama koje vezuju ova dva naroda“.

Vučković je dodao i da ova manifestacija nema samo politički, već i sociološki, kulturološki i širi društveni značaj.

„Ovaj period je od 1917. godina pa naovamo obeležio mnogo toga što je zbližilo ova dva naroda koji su iste vere, koji govore istim jezikom, koji pišu istim pismom, koji su kroz vreme imali iste neprijatelje i koji su se uvek nadali istim pobedama.“

Istoričar Živan Stojković je izneo mišljenje da je Leskovac jedini grad u Srbiji koji na ovaj način obeležava ovu godišnjicu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare