Organizacije koje se zalažu za približavanje Srbije EU, pozvale da se preispita odluka o bojkotu izbora

BEOGRAD

(RSE-JUGpress)

Predstavnici oko 70 udruženja i grupa građana koji vrše vlast ili su opozicija u isto toliko gradova i opština u Srbiji, a koji se, kako navode, zalažu za proevropske standarde i približavanje države EU, poručili su sa skupa u Beogradu da ne žele da iznevere svoje birače i građane koji žele demokratsku opciju na lokalnim izborima, zbog čega se, kako su naveli, zalažu za izlazak na izbore, prenosi agencija Beta.

Kako JUGpress saznaje, na današnjem skupu u Beogradu bilo je i nekoliko grupa gradjana i inicijativa iz Jablaničkog okruga.

Predstavnici organizacije “Srbija 21” koja je organizator ovog skupa na kome se razgovaralo o predstojećim izborima, kažu istvoremeno da još nisu doneli odluku o tome da li će i oni učestvovati u izborima, prenosi TV N1.

Kako je navedeno, o tome će doneti konačnu odluku doneti u narednim nedeljama, nakon razgovora sa građanima i predstavnicima ostalih lokalnih samouprava. Dilema je, kako se dodaje, da li se „boriti kroz lokalne odbore kako bi bili prisutni u institucijama ili prepustiti sve Srpskoj naprednoj stranci“.

Učesnici skupa su istovremeno pozvali opozicione stranke da preispitaju svoju odluku o bojkotu izbora.

Opozicioni narodni poslanik Marko Đurišić je rekao da u Srbiji “ne postoji više ništa što ne zavisi od političke volje i da Srbija mora da se vrati na put razvoja modernih evropskih država, što je put sa koga se skrenulo pre osam godina”, kao i da građani očekuju da se za to bore političari kao izabrani predstavnici, u njihovo ime.

Bivši vojvođanski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov je rekao da govori “u ime tihe većine onih koji se ne slažu sa odlukom nekih ljudi donetom usred leta da se bojkotuju izbori, što nema nikakve veze sa interesima Novog Sada”.

“U Novom Sadu su na predsedničkim izborima 2017. godine od 197 biračkih mesta na 118 pobedili građanski kandidati, odnosno oni koji nisu bili iz SNS. Kome predajemo taj grad bez borbe? Ne vidim razloge da verujem ljudima koji misle da bez borbe može nešto da se uradi”, kazao je Pavlov dodajući da izborni uslovi nisu ništa gori nego 2017.

Predsednik Grupe građana “Čačak je naš” Dragan Bisinić je rekao da je situacija u tom gradu dokaz da “evolucija ne ide uvek na bolje, budući da u skupštini grada Čačka nema nijednog odbornika iz građanske opcije, niti na vlasti niti u opoziciji”.

Većina učesnika skupa održanog u Beogradu, potpisnici su “Deklaracije o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije” organizacije “Srbija 21” iz novembra prošle godine, kojom su se obavezali da se zalažu za izgradnju snažnih institucija demokratskog društva, za uspostavljanje pune saradnje sa susedima i za medijske slobode.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare