Orezivanjem loze proslavljen Sveti Trifun

NIŠ

Dok zaljubljeni, darivanjem cveća i poklona 14. februara proslavljaju Dan zaljubljenih , u srpskim selima, pa tako i u selima oko Niša domaćini odlaze u vinograde da proslave Zarezoju, praznik Svetog Trifuna.

Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskom narodu.

Slavi kao zaštitnik vinogradara i voćara. Domaćini odlaze u vinograd, orezuju lozu i vinom zalivaju čokoti.Veruje se da se tako vinogradu vraća snaga nakon duge zime kako bi loza mogla u proleće da počne da buja I daje dobar, izdašan i sladak rod. Ovim se loza štiti od poplava, grada I raznih štetočina.

Sela u opštini Pantelej poznata su po dobrom grožđu i odličnom vinu. Vinogradari  iz ovog dela Niša ovog 14. februara okupili su se kako bi obišli svoje vinograde i orezali prvi čokot ove godine. Oni su se ove godine okupli u selu Malća

Gradska opština Pantelej tradicionalno organizuje prigodnu Manifestaciju kojom neguje vekovnu tradiciju voćarsko-vinogradarske proizvodnje i afirmiše istrajne proizvođače, dobre domaćine i porodične podrumare na svom području.Tom prilikom, Opština odaje priznanje i dodeljuje prigodne nagrade uzornim domaćinima i proizvođačima iz svih 12 sela na svojoj teritoriji, kao i istaknutim predstavnicima niškog Udruženja voćara, vinogradara i podrumara. U duhu običaja, praznik se obeleževa orezivanjem vinograda i molitvom za rodnu godinu. Domaćin ovogodišnje manifestacije je selo Malča uz podršku  Vinarije „Status“ i Vinskog podruma u Malči uz pokroviteljstvo opštine Pantelej.

“Ljudi posvećuju veliku pažnju ovom danu. Ovo je manifestacija gradske opštine Pantelej tako da smo i mi ovde, da ne zaboravimo tradiciju. Verovanje je da je ovaj dan važan za vočarstvo i vinogradarstvo i zato se nalazimo ovde. Ovu manifestaciju ćemo baštiniti i ubuduće”, kaže predsednik opštine Pantelej, Bratimir Vasiljević.

Da bi grožđe rađalo, vinogradi se širili a podrumi punili dobrim vinom , vinogradarima je potrebna pomoć i u novcu ali  u zasadima i opremi. Vinogradari u Malči kažu da trenutno stanje nije dobro. Nekada su vina iz Malče bila na trpezama van granica Jugoslavije. Pod vinogradima je bilo preko 6000 hektara. Sada nema ni 500 hektara.

” Stanje, ovakvo kakvo je sada je neodrživo. Moraćemo mnogo više I mnogo odgovornije da radimo kako bismo mogli stvari seoskoj teritotiji da menjamo. Ima dosta potreba za infrastrukturom  na selu, kanalizacijom, putnom privredom i svega onoga što je potrebno za normalan život. Imamo pripremljena tri projekta I trebaće nam pomoć I grada I države da uspemo da ih realizujemo” I dodaje da se stvari , ipak kreću na bolje. Sve se više mladih odlučuje da se vrati tradicionalnoj poljoprivredi ovog kraja, gajenju grožđa  “ To je jedan dobar put, treba nastaviti tim pravcem , da vratimo staru slavu nekadašnjem vinogorju”.

Nakon liturgije i sečenja slavskog kolača u crkvi Svete Petke vinogradari I gosti su se uputili u vinograde ovogodišnjeg domaćina, vinogradara Dragana Krstića, u ćijoj porodici se vinogradarstvo prenosi sa kolena na koleno.

U narodu postoji verovanje da ako na Trufundan pada sneg, godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro i sunčano, biće suše.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare