Orbović u Vranju: Otpuštanje radnika u Fabrici obuće „Geox“ je bezobrazluk

VRANJE

Otpuštanje radnika u italijanskoj Fabrici obuće „Geox“ u Vranju Orbović je nazvao bezobrazlukom i istakao da se tako ponašaju firme koje su dobile subvencije od države.

On je kazao da „čim im država ne produži subvencije, odlaze da rade na druge teritorije” i podsetio da je u fabrici „Geox“ u Vranju Samostalni sindikat uspeo da formira sindikalnu organizaciju, tek kada se u tu borbu uključio i italijanski sindikat.

„Kada su posle 5. oktobra, počeli da dolaze strani investitori obećavano im je da ne moraju da poštuju mnoge naše zakone, da ne primaju radnike u stalni radni odnos, ali i da ne moraju da u svojim firmama imaju sindikat. Nažalost, nama sindikalicima ovakve prepreke umeju da zadaju mnogo muka”, istakao je Orbović.

Istakao je i da je u našoj zemlji ustavom i zakonom zagrantovana sloboda sindikalnog organizovanja, ali da se to u praksi ne dešava. On je pozvao radnike da, uprkos svemu, skupe hrabrost i udruže se u sindikalne organizacije i istog momenta imaće snage i znanja da se uz pomoć gradskog sindikata izbore za svoja prava.

Predsednik Orbović je, u utorak, u Vranju na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata govorio i o pregovorima o minimalnoj ceni rada, koji su počeli danas.

Ono što je do sada urađeno je to da su Vlada, odnosno predsednik države i ministar finansija izašli sa predlogom minimalne zarade unapred i videćemo da li je to cena od koje neće odustajati ili će prihvatiti pregovore. Socijalno-ekonomski savet predlaže minimalnu zaradu, a Vlada odlučuje kolika će ta minimalna zarada biti, rekao je predsednik sindikata.

On je naglasio je da je sindikat u poslednjih nekoliko godina uspeo da se izbori za povećanje cene minimalne zarade čiji rast je iznosio preko pedeset posto i da će se potruditi da pronađu način kako da se u pregovorima približi ili ujednači minimalna cena rada sa cenom minimalne potrošačke korpe.

Orbović smatra da bi sindikat i Vlada trebalo da dođu i do zajedničkog rešenja kada je oporezivanje zarada u pitanju, a pogotovo kada je reč o minimalnoj zaradi, koja bi trebalo da bude izuzeta od toga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare