Opraštamo, ali ne zaboravljamo

VRANJE

U Vranju je ispred spomenika poginulima u NATO agresiji održan komemorativni skup povodom 19 godina od početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

 Obeležavanje godišnjice počelo je odavanjem pošte žrtvama munutom ćutanja.

Prastos poginulima držao je episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

„Agresorska nedela nisu isčezla sa godinama iza nas. Nijedan zapis, nijedna slika nikada neće moći posvedočiti o strahoti koja je gasila jednu budućnost, koja je odnosila najmilije i koja je uzela najvrednije – ljudske živote. Kaže se da nema dobrog rata i lošeg mira i upravo zarad mira, sada više nego ikad potreban nam je mudar diplomatski kurs kako bismo sačuvali nacionalno dostojanstvo i jedinstvo. Prošlost nećemo, ne smemo i ne možemo zaboraviti, ali biramo put sigurne i izvesne budućnosti za decu naše dece i za mnoge generacije koje će ovde živeti“, rekao je gradonačelni Vranja, dr Slobodan Milenković obraćajući se prisutnima.

On je podsetio da je od prvog vazdušnog napada NATO agresora prošlo 19. godina.

 „Setimo se da sve žrtve umiru dva puta – jednom kada ih ubiju i drugi put kada ih zaborave. Zato sa ovog mesta jasno poručujemo: dosta je bilo smrti. Ubili ste nas jednom, drugi put nećete moći, to vam kao narod nećemo dozvoliti. Ako je praštanje odlika jakih ljudi, srpski narod je svoju snagu pokazao mnogo puta do sad. Opraštamo, ali ne zaboravljamo“, poručio je gradonačelnik.

Članovi porodica poginulih i mnogobrojne delegacije kraj spomenika položili su vence i cveće

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine. Napadi su završeni 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 UN.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare