Opozicija napustila zasedanje Skupštine opštine Pantelej – usvojene izmene i dopune Statuta i završni račun za 2018.

NIŠ

Opozicija napustila zasedanje Skupštine opštine Pantelej – usvojene izmene i dopune Statuta i završni račun za 2018.

Scenario po kome opozicione stranke u Nišu bojkotuju rad skupštine ponovio se danas na zasedanju Skupštine Gradske opštine Pantelej. Na dnevnom redu su bile dve tačke :  izmene i dopune  Statuta opštine i završni računu budžeta opštine Pantelej za 2018.godinu.

Na početku zasedanja  odbornici “Koalicije za Pantelej” su tražili da se iz dnevnog reda na današnjoj sednici izuzme tačka o Statutu, što većina nije prihvatila i zasedanje je nastavljeno po utvrđenom dnevnom redu, ali bez odbornika ove odborničke grupe. Oni su napustili Skupštinu.

Slaviša Dinić šef odborničke grupe “Koalicija za Pantelej” koja u skupštinskoj klupi ove Gradske opštine ima četiri odbornika, novinarima je rekao :

“ Očigledno da Srpaskoj naprednoj stranci i koalicionim partnerima nije važno mišljenje građana i opozicionih odnornika. Osnovna primedba odnosila se na povlačenje tačke sa današnjeg zasedanja o izmenama i dopunama Statuta, što smo mi predložili a Skupština nije usvojila. Može da se kaže da je procedura ispoštovana ali broj učesnika  na javnoj raspravipokazuje koliko je ispoštovana. Na slici se vidi ko je učestvovao na javnoj raspravi” rekao je šef odborničke grupe “ Koalicija za Pantelej” koja ima četiri odbornika, Slaviša Dinić.

On kaže da je opozicija nezadovoljna jer  na dokument o kome se danas donosi odluka, Statut opštine, nema sugestija ni građana ni opozicije i sumnja u ispravnost procedure, javnu raspravu o Statutu..

“Naš osnovni motiv za bojkot rada Skupštine gradske optine Pantelej je nepoštovanje opozicionih odbornika, naših predloga za izmene i dopune. Ima nelogičnosti o kojima treba razgovarati” 

Kako Dinić kaže bojkotovaće rad Skupštine “ dok se ne stvore mogućnosti da se čuje i druga strana”. On je imao primedbe i na zastupljenost opozicije u medijima i kako je istakao” ovo je prvi put da ga neko iz medija nešto pita”, uz ogradu da sumnja da će njegov komentar biti objavljen. 

Predsednik opštine Bratimir Vasiljević prokomentarisao je bojkot opozicije na današnjoj sednici.

“ Nisu tačni navodi da nije poštovana procedura i zakon. Sve je poštovano. Prvo se o ovoj tački razgovaralo na Opštinskom  veću gde smo utvrdili Nacrt Statuta, podom je sledila javna rasprava. Neistina je da nismo poštovali Zakon i da nismo pozvali građane. Na sajtu Gradske opštine Pantelej objavljen je poziv , a mesne zajednice smo zvali da uzmu učešće u raspravi. Bilo je tridesetak učesnika u raspravi. Voleli bi smo da je bilo i više prisutnih ali mi na to ne možemo da utičemo. Nakon javne rasprave smo utvrdili Predlog i uputili ga danas na Skupštinu. naša obaveza je da uskladimo Statut sa Zakonom. Mi ćemo se zalagati da gradskim opštinama ostane nadležnost formiranja mesnih zajednica ali ne mogu da prejudiciram odluke Grada”, objašnjava Bratimir Vasiljević.

U nastavku sednice odbornici Skupštine Gradske opštine Pantelej većinom glasova usvojili su na današnjoj sednici izmene Statuta opštine i Odluku o završnom računu budžeta za 2018.godinu.

Izmenom Statuta ovaj najviši opštinski akt usklađuje se sa novinama u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutom Grada Niša. U tom smislu, osnivanje mesnih zajednica biće u nadležnosti Grada Niša a gradskim opštinama je povereno više drugih konkretnih poslova, kao što je rekonstrukcija i upravljanje nekategorisanim odnosno atarskim putevima, finansiranje i postavljanje podzemnih kontejnera, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta kao i finansiranje određenih potreba predškolskih i osnovnoškolskih ustanova.

Skupštinska većina usvojila je takođe Odluku o završnom računu budžeta za 2018.godinu.

“ Završni račun pokazuje da smo dobro radili, mada je uvek moglo i bolje i više, ali mi smo zadovoljni onim što smo ostvarili 2018. godine a to je skoro 90 posto ostvarenja budžeta” rekao je predesdnik gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević. On je dodao da se nada da će i tekuća godina biti uspešna i čak bolje i pored toga što više “ nema prihoda od taksi za zauzeća javnih površina za bendere”

“ Mi smo se racionalno ponašali, trošili za namene koje su najpotrebnije građanima kao što je socijala, sport, kultura. Planirani budžet za 2018. je bio 165 miliona. Ostvarili smo ga sa skoro  90 posto. Ulagali smo u postavljanje podzemnih kontejnera, pravljenje vinjaka i mobilijara i pravljenje rampa za invalide. Ove godine je gradska opština Pantelej dobila priznanje od zaštitnika građana za pristupačnost. Naša opština je jedina u Srbiji koja je dva puta uzastopno dobila priznanje zbog takvog odnosa prema invalidnim licima, starim i bolesnim”.

Za 2019. godinu je planiran budžet od 203 miliona dinara. U tu cifru je ušao i suficit  od 15 miliona koji je ostvaren u 2018. i 23 miliona su projekti koji bi trebalo završiti u ovoj godini.

Jedan od tih projektaka je izgradnja puta do manastira Svetog Jovana u Gornjem Matejevcu i Cerjanskog puta i platoa ispred Vizitorskog centra , čija je izgradnja u toku  i koji bi trebalo da se završi do 15. jula.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare