Oni uce i dok su u bolnickoj postelji

   NIS
 Osnovna škola ,,Branko Miljković“ škola je koja na području Niša i okoline jedina uz zvaničnu saglasnost i podršku Ministarstva Prosvete organizuje i realizuje nastavu za učenike na bolničkom lečenju. Nastava se organizuje za učenike koji su na dužem bolničkom lečenju uz saglasnost roditelja za izvođenje nastave.
      Najvažnije je deci omogućiti kontinuitet u učenju i radu. Škola osim mogućnosti pružanja adekvatnih obrazovnih sadržaja i nastavka školovanja za vreme lečenja, značajno doprinosi detetovom psihičkom i emocionalnom oporavku tako što osigurava podsticajnu sredinu i održavanje kontinuiteta svakodnevnih životnih aktivnosti, kao i bržu reintegraciju u normalan život nakon bolnice. 
       ,,Neophodan momenat u ostvarivanju nastave je i reintegracija učenika. Nakon završenog lečenja, trudimo se da informacije o postignućima učenika prenesemo roditeljima i nastavnicima u njihovoj matičnoj školi. Učenici, kojima bolničko lečenje traje duže od dvadest jednog dana, upisani su u Osnovnu školu „Branko Miljković“ i postaju naši učenici. U skladu sa tim oni budu i ocenjeni, a po povratku u svoju matičnu školu, sekretar naše škole šalje prevodnicu sa ocenama, tako da je učenik u mogućnosti da se nesmetano vrati svojim školskim obavezama i nakon lečenja“, ističe koordinator tima za realizaciju bolničke nastave, Jelena Stanković.


           Ovakav način rada ne samo da sprečava zaostajanje u gradivu, već je mogućnost da dete napreduje jednako sa svojim vršnjacima i tako prevazilazi strah od povratka u matičnu školu nakon dužeg izostanka sa nastave.
            ,,Svi navedeni podaci su opšti podaci koji se mogu vezati za školu: raspored, časovi, uzrast učenika, postignuća, ocene, uspeh... Međutim, koliko je nastava u Kliničkom centru drugačija zna patronažna učiteljica, devetnaest predmetnih nastavnika, direktor škole, organizatori nastave, naša stručna služba, bibliotekar škole, svi učenici koji su se družili sa nama, njihovi roditelji koji su neophodna karika u ovom specifičnom lancu obrazovanja i zdravstveno osoblje sa kojim imamo višegodišnju uspešnu saradnju“, ističu u Školi.
            ,,Individualni rad sa svakim učenikom prilagođen je njegovom aktuelnom zdravstvenom stanju. Naši nastavnici imaju veliki senzibilitet i metodičku kreativnost za rad u bolnici. Nastavu smo obogatili i savremenijim sredstvima za rad koja smo od ove školske godine dobili putem donacija. Prošle školske godine imali smo 13 učenika u mlađim razredima i 19 učenika u starijim razredima. Održano je preko 700 časova. Osim redovnih predmeta, učenici su imali mogućnost da se druže sa bibliotekarkom škole i pesnicima i književnicima koji se rado odazivaju pozivima da svoj rad predstave i našim učenicima u bolnici“, ističe direktorka škole, Tijana Ranđelović.
            Škola je obeležila mnoge tematske i međunarodne dane i u kliničkoj nastavi, a za svetski dan knjige deci je škola darivala i po jednu knjigu.

Nakon konsultacija sa lekarom, deca učestvuju u časovima koji se odvijaju u manjim grupama ili pojedinačno, u sobama i dečijem krevetu. Prethodni praznici bili su dobra prilika ne samo za učenje već i za druženje. Škola je organizovala podelu novogodišnjih paketića uz igru i pesmu sa glumcima. Obeležili su i mnoge tematske i međunarodne dane i u kliničkoj nastavi, a za svetski dan knjige deci je škola darivala i po jednu knjigu.
,,Važno je da istaknemo da naša škola ima dugogodišnje iskustvo u radu sa decom koja su na kućnom lečenju. Saradnja sa celom porodicom i rad sa učenicima kod kuće jednako su nam važni kao i rad sa učenicima u školi. Procedure koje propisuje Zakon dobro su nam poznate i naša saradnja sa roditeljima i institucijama je izuzetna. Mogu sa zadovoljstvom da naglasim da smo dobro uigran tim koji pruža podršku porodici u najvećoj mogućoj meri uz želju da omogućimo da svako dete ostvari svoje pravo na obrazovanje i napredovanje“, kaže direktorka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare