Olimpijada umetnosti i igre centralnog Balkana danas u Nišu

NIŠ

U Domu Vojske u Nišu danas se  održava druga Centralna Balkanska Olimpijada umetnosti i igre za Grand Pehar Medijane 2019.

Idejni tvorac i organizator ovog geostrateškog kulturnog projekta za Južnu Srbiju je predsednik Balkanske alijanse – Evgenija Trofimchuk iz Moskve.

“Ove godine, veliku podršku dobili smo od opštine Medijana i od Komande kopnene vojske u Nišu i generala potpukovnika Milosava Simovića”, kaže Evgenija Тrofimčuk, ispred udruženja “Balkanska alijansa”, glavnog organizatora ove manifestacije”.

Olimpijadu će svečanom ceremonijom i defileom Zastava otvoriti učesnici iz pet drzava, Srbije, Bugarske, Rusije, Belorusije i Kine. U okviru parade, čuće se i himne ovih zemalja u znak prijateljstva i posvećenosti osnivanju Olimpijade”.

Prema  rečima organizatora  Olimpijdu su podržale ambasade svih zemalja učesnica u Srbiji, ali su iza njenog održavanja stala i ministarstva odbrane i kulture iz zemalja učesnica.

“Olimpijada u Nišu je posvećena caru Konstantinu pa je tako dobila i istorijski karakter”, dodaje Evgenija Тrofimčuk. “Niš ima impresivnu istoriju, a nagrada koja se dobija ovde nazvana je Veliki pehar Medijane. Naša je želja da se deca koja sada borave ovde iz pet zemalja, upoznaju sa istorijom grada Niša in a taj način prošire svoje vidike, ali i da se povežu sa vršnjacima iz drugih zemalja i postanu nosioci mira na ovom prostoru. Istovremeno se svim učesnicima pruža šansa da nastave takmičenje na kontinentalnom novou jer će najbolji iz Niša otići dalje, a neki od njih dobiće šansu da učestvuju in a svetksom takmičenju koje se održava u Moskvi”.

Zvaničnom otvaranju Parade Olimpijade, već drugu godinu, prisustvovaće  generalni konzul Bugarske Edvin Sugarev, ruski diplomata i direktor Ruske škole u Ambasadi RF, Mihajil Nikolajevic Senjak,.

“Misija projekta je razvoj tradicije prijateljstva između država Balkana, Rusije i Evrope, ali i edukacija mlađih generacija u duhu patriotske svesti, povezivanje nacija kroz umetnosti, muziku i ples”, kaže Evgenija Тrofimčuk.

Niš će na Olimpijadi predstaviti članice Škole klasičnog baleta Marija.

“Danas igramo odlomke iz baleta Don Kihot, a na sceni će se pojaviti od naših namlađih do najstarijih balerina. Ovde smo jer volimo balet, na taj način iskazujemo svoje emocije, došli smo da pokažemo šta umemo i nadamo se da prođemo dalje”, kaže Jelena Ristić.

Školu klasičnog baleta Marija vodi Marija Senćanski. Škola radi već 15 godina i puno je učinila na polju popularizacije klasičnog baleta u Nišu.

“Ovo je naše drugo učešće na ovim igrama i predstavljamo se public ii žiriju u punom sastavu, sa svim kategorijama. Smatrala sam da treba da pokažemo šta radimo i koliko je to dobro.Tu su da se odmere is a decom iz Rusije i Bugarske. Uvek smo za to da možemo i bolje i više, ali ne bežimo ni od toga da učimo od drugih”, kaže Marija Senćanski.

 Školu klasičnog baleta Marija vodi Marija Senćanski. Škola radi već 15 godina i puno je učinila na polju popularizacije klasičnog baleta u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare