Akreditovane obuke u Narodnom univerzitetu

VRANJE

Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Javna ustanova Narodni univerzitet u Vranju dobila je rešenja o akreditaciji tri programa obuke čime je zvanično stekla status javnog priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih.

Akreditovani su programi za stolare, zidare, kuvare.

„To je od velikog značaja za naš rad“, kaže Gordana Dimitrijević direktor ove ustanove.

Osobe koje budu pohađale akreditovane obuke u prostorijama Narodnog univerziteta imaće mogućnost sticanja sertifikata neformalnog srednjeg obrazovanja.

„Radi se o neformalnom obrazovanju koji je sad po novim zakonskim aktima takvo da za svaki program treba da dobijemo novu akreditaciju. Ovo je za nas značajno zato što se sada nalazimo i na sajtu Ministarstva prosvete kao jedna od ustanova koja može da se bavi ovim poslom, što ne znači da se do sada nismo bavili obrazovanjem“, ističe direktorka.

Ona dodaje da je razlika u tome što ljudi koji budu pohađali akreditovane obuke imaju mogućnost da završe stručnu školu u saradnji sa Narodnim univerzitetom.

Neformalno obrazovanje odraslih su organizovani procesi učenja na osnovu posebnih programa u cilju sticanja znanja i veština usmerenih na lični razvoj, rad, zapošljavanje i socijalne aktivnosti.

 „Na primer ukoliko osoba pohađa za stolara po novom programu  stiče stručno znanje, odnosno stručne predmete završava u ovoj ustanovi, a opšte u srednjoj školi. Sa te dve diplome, ima pravo da izađe na završni ispit čime zvanično stiče treći, odnosno četvrti stepen formalnog srednjeg obrazovanja“, kaže direktorka Dimitrijević.

Narodni univerzitet u Vranju, od ponedeljka, 4.marta, organizuje obuku za 20 negovatelja romske nacionalnosti u Buajnovačkoj Banji. Obuka će  trajati mesec dana i biće realizovana u saradnji sa udruženjima Roma Vranjske Banje i Bujanovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare