Oktobar dva je odobren kao pomoć studentima, cene nisu povećane

NIŠ

 Dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu profesor dr Milovan Bratić kaže da nije bilo dodatnih poskupljenja prijave ispita na ovom fakultetu, već se plaćaju na osnovu odluka o visini školarine i naknadama troškova fakulteta koja je donešena zajedno sa Studentskim parlamentom 4. jula 2019.godine. Objašnjenje je usledilo nakon žalbi pojedinih studenata ovog fakulteta medijima da je na fakultetu poskupela prijava za polaganje ispita.

                    ‘’Svi studenti su imali organizovane rokove, junski, julski i dodatni avgustovski koji je predložilo Ministarstvo prosvete, kao i septembarski i oktobarski. Oni su imali šanse i za popravne kolokvijume koji su bili na fakultetu ili ne nekom od mesta na kome fakultet izvodi nastavne aktivnosti’’- objašnjava dekan Bartić.

                   Prema njegovim rečima oktobar dva je vanredni rok koji je odobren kako bi se nekim studentima pružila još jedna šansa da ‘’uhvate uslov’’ za upis naredne godine.

                  „Kada se radi o ispitnom roku oktobar dva to je dodatni ispitni rok koji se omogućava onim studentima koji nisu uspeli da skupe niti 37 bodova koliko je potrebno za samofinansirajuće studije u narednoj godini, niti 48 da bi upisali narednu studijsku godinu na budžet. Oktobar 2 je rok koji se uvek plaćao i plaćaće se, zato što je to rok samo za neke, pojedine, studente i nije za one akademce koji su bili vredni i radni tokom čitave godine“, naglašava  Bratić.

                  Odluka o visini školarine i naknadama troškova fakulteta je donešena zajedno sa Studentskim parlamentom 4. jula 2019. godine i ona je počela da se primenjuje od 1. oktobra te godine.

                  „Znači u prošloj godini su studenti plaćali ispite u ovom roku po staroj ceni jer se odluka koju smo doneli jula odnosila na ovu školsku godinu i ona važi za ovu školsku godinu i za ubuduće“, objasnio je dekan Fakuleta sporta i fizičkog vaspitanja.

                        Sa druge strane, svaki student ima pravo da prenese besplatno dva ispita u sledeću godunu. Na nekim fakultetima se bodovi koji nose ta dva ispita plaćaju i tu informaciju mogu da dobiju na nekim od fakulteta.

                         „Imali su dodatne rokove, ponuđene su im sve mogućnosti da ne dođu do situacije da ispite polažu u oktobru 2. Pretpsotavljam da su oni studenti koji su radili i nisu došli do ovog roka“, rekao je Bratić.

                           Cena za oktobar dva je 3000 dinara, a oni studenti koji na ispit izlaze treći ili četvrti put cena je 4000 dinara. Oni plaćaju 1000 dinara više jer izlaze više od tri puta. Inače studenti imaju tri puta pravo besplatno pravo da izađu na ispit bez obzira da li su na budžetu ili su samofinansirajući. Svaki novi izlazak preko toga se plaća 1000 dinara, kao i ovaj dodatni ispitni rok.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare